Premijer Andrej Plenković u Uštici povodom 77. obljetnice jasenovačkog proboja

0
92
Foto: SRRH "KALI SARA"

Pri kraju Drugog svjetskog rata, u proboj iz ustaškog logora smrti krenulo je ujutro 22. travnja 1945. posljednjih 600 zatvorenika, a do slobode je došlo samo njih stotinjak. Među njima je bio jedan jedini Rom. Tihomir Nikolić Tiko uhapšen je od strane ustaških vlasti u jesen 1942. godine, a on i njegov otac deportirani su u Jasenovac u siječnju 1943. Nikolić je radio u logor u Radnoj skupini D, koja je bila odgovorna za pokopavanje zatočenika. Kasnije, njegov je otac uspio pobjeći iz logora Jasenovac, a Nikolić je u logoru Jasenovac ostao do kraja rata.

Preostali logoraši, koji zbog slabosti i bolesti nisu sudjelovali u proboju, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima. Zato se svake godine u Spomen-području Jasenovac u znak sjećanja obilježava Dan proboja.

Na komemoraciji u Jasenovcu u znak sjećanja na proboj zatočenika sudjelovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s članovima Vlade. Uz odavanje počasti stradalim i preživjelim logorašima, položio je vijenac ispred spomenika Bogdana Bogdanovića “Kameni cvijet”, spomenika svim žrtvama koje su stradale u logoru.

Zatim se u Uštici sastao sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i predsjednicom SRRH “KALI SARA” Suzanom Krčmar gdje su položili  vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju i zapalili svijeću kod Zida boli te razgledali Romski memorijalni centar Uštica.

Uz premijera, Memorijalni centar Uštica posjetili su potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonko Kusić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i posebna savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova Sara Lustig.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime