Pravda na čekanju

Foto: Benjamin Ignac

Sudski postupak u vezi sa smrću Stanislava Tomáša, Roma koji je umro nakon nasilnog odnošenja od strane češke policije, predstavlja odstupanje od pravde, konstatirala je ovih dana skupina čeških i međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Sredinom ožujka ove godine Glavni inspektorat policijskih službi (GIBS) zatvorio je istragu o postupanju policijskih službenika prisutnih pri uhićenju Stanislava Tomáša. Utvrdili su da je policijska intervencija izvedena na standardan način, uz primjenu zakonitih mjera prisile, čija uporaba nije imala dokazanu uzročnu vezu s kasnijom smrću. Nedavno je i Ured glavnog tužitelja ustvrdio da je odluka Policijske uprave da ne otvori istragu zakonita. 

Europski centar za prava Roma (ERRC) i Forum za ljudska prava (FORUM) koji podupiru pravno zastupanje obitelji preminulog, odgovorili su podnošenjem zahtjeva Uredu glavnog tužitelja za pokretanje postupka nadzora. Organizacije također namjeravaju iznijeti slučaj pred Ustavnim sudom. ERRC, ROMEA, Amnesty International Češka Republika i Konexe zajedno dovode u pitanje neovisnost i učinkovitost istrage i traže od češke vlade da predloži zakonodavne mjere koje će osigurati da slične slučajeve u budućnosti propisno istražuje neovisno tijelo.

Odluka o zatvaranju istrage o smrti nije bila neočekivana, ali je ipak uskraćivanje pravde. Vladi poručujemo da je odavno prošlo vrijeme za izjave o tome kako planiraju spasiti povjerenje Roma u sustav koji očito pokazuje malo interesa za istragu postupanja policijskih službenika, te za uvjeravanje da će se poduzeti mjere kako bi se osigurala nepristranost budućih istraga. U međuvremenu, nastavljamo borbu za pravdu za Stanislava. Sljedeći korak je Ustavni sud, mi ćemo istražiti sve dostupne pravne puteve, uključujući i Europski sud za ljudska prava ako češki sudovi ne budu u mogućnosti osigurati pravdu, poručio je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović.

Istraga o smrti Stanislava Tomáša od samog početka bila je potkopana izjavama od strane visokih državnih dužnosnika, koje su pravdavale policijsku intervenciju, uključujući tadašnjeg premijera Andreja Babiša, što je izazvalo velike sumnje u to hoće li istraga biti neovisna i temeljita, rekla je Linda Sokačová, direktorica Amnesty Internationala Češke.

Stanislava Tomáša su tijekom uhićenja lani u lipnju policajci u Teplicama nasilno obuzdali, nakon čega je preminuo. Snimka njegova uhićenja podijeljena je na društvenim mrežama i izazvala prosvjede diljem Europe. Na snimci se vidi kako policajac kleči na Tomáševom vratu na način koji podsjeća na policijsko ubojstvo crnca Georgea Floyda godinu ranije u SAD-u. Iako rezultati obdukcije koje je objavila policija navode da uzrok smrti Tomáša nije povezan s radnjama policije, akitivisti i dalje upozoravaju da nesrazmjerna upotreba sile korištena da ga se obuzda u najboljem slučaju pokazuje nemar od strane nazočnih policijskih službenika. 

Otvoreno pristrani pristup vlasti dovodi nas do pitanja je li obdukcija obavljena temeljito, a ako nije, ne možemo isključiti da je postupanje policije barem pridonijelo smrti gospodina Tomáša. Jedini način da se izbjegne bilo kakva sumnja je da se provede uistinu nepristrana i neovisna istraga, rekao je Zdeněk Ryšavý, direktor ROMEA-e.

U izvješću češke zamjenice javnog pravobranitelja iz prosinca lanjske godine policija je utvrdila da je policija odigrala značajnu ulogu u smrti Tomáša. U tom je izvješću navedeno da su policajci odugovlačili sa zvanjem hitne pomoći i zanemarili praćenje njegovog zdravstvenog stanja. 

Organizacije za ljudska prava pozivaju i na reviziju obuke koja je dostupna službenicima o radu policije u manjinskim zajednicama. Ističu kako je potrebno provesti dodatnu, neovisnu i transparentnu reviziju istražnih postupaka policijskih postupanja s ciljem jamčenja pravde za sve žrtve.

Nije samo Češka

U Češkoj živi velika zajednica Roma koja broji oko 300 tisuća ljudi. Već smo na Phralipenu pisali o recentnom porastu nasilja nad Romima i Romkinjama u Češkoj, ali i dugoj povijesti postojanja takvog nasilja u Češkoj, gdje se političari u javnom prostoru tijekom godina nisu libili izjavljivati kako su Romi lijeni i ološ.

Međutim, prekomjerna upotreba sile od strane policije protiv Roma raširena je diljem Europe, a nerazmjeran broj zabilježenih slučajeva nasilja prema Romima seže desetljećima unatrag. Ovdje je dostupna karta kojom su mapirana neka od takvih ponašanja policije protiv Roma, Sinta i putnika u Europi.

Da pojava policijskog nasilja prema Romima nije rijetkost istaknuo je i ranije Benjamin Ignac, politički analitičar i zagovornik prava Roma u Zakladi za otvoreno društvo u Berlinu, navodeći neke od svježijih primjera, počevši od slučaja Miroslava Demetera iz mjesta Zatec koje je pedesetak kilometara udaljeno od Teplica, a koji je umro nakon što ga je policija prikovala na pod ispred pizzerije.

Srećom, Europom se širi i otpor.  Nakon vijesti o Tomáševoj smrti lani su organizirani prosvjedi diljem Europe, u Berlinu, Beogradu, Sofiji, Barceloni, Skoplju, Beču, Glasgowu, Londonu i Zagrebu s porukom “Pravda za Stanislava Tomáša” (“Justice for Stanislav Tomáš”). Za njega, ali i za brojne druge, nastavit će se prosvjedovati i tražiti pravdu. 

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime