Izložba “Emocije” vodi nas na čudesno, intimno putovanje Talite Jašarevski

0
42
Foto: Phralipen

Otvorenjem izložbe Emocije mlade romske umjetnice Talite Jašarevski 4. ožujka 2022. godine u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u Zagrebu započela su događanja koja su Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” i Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba organizirali povodom Međunarodnog dana žena.

Izložba je izazvala veliki interes javnosti i medija već na samom otvorenju, a među publikom je bilo puno mladih Romkinja i Roma koji su došli podržati svoju prijateljicu i uživati u njenim radovima.

Zadovoljstvo mi je vidjeti mlade Romkinje i Rome koji se odlučuju na nastavak školovanja shvaćajući važnost obrazovanja za dugoročne promjene u kvaliteti života romske zajednice. Također sam sretan što se u sve većem broju uključuju u rad organizacija civilnog društva jer je to najbolji način za stvaranje učinkovite platforme za svakodnevne aktivnosti koje donose promjene. U tom sam smislu, zajedno sa Savezom Roma ”KALI SARA”, pokrenuo i Kongres mladih Romkinja i Roma Hrvatske, kako bi oni sami za sebe definirali prioritete svojih društvenih aktivnosti i osnažili svoje uključivanje u društveno-političke tokove. I upravo je Talita Jašarevski jedna od članica Organizacijskog odbora ovog Kongresa mladih. Zajedno sa svojim kolegicama i kolegama u rad unosi radost i smijeh mladosti kojoj tek predstoji borba za dostojan položaj našeg naroda. Ovom izložbom, bogatim opusom likovnih radova, ona je pokazala da svoju viziju može pretvoriti u djelo i da ima što poručiti publici. Želim joj da ustraje u svome radu i stvaralaštvu, a svima vama da provedete ugodne trenutke u razgledavanju izložbe, rekao je Veljko Kajtazi u prigodnom govoru povodom otvorenja izložbe.

Vrlo dirljivim govorom, prepunim emocija prisutne je pozdravila Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”. Istaknula je kako je Romski edukativno-kulturni centar otvoren upravo za mlade Romkinje i Rome te će se u njemu uz izložbe, predstavljanja knjiga i održavanja književnih večeri održavati tribine, predavanja i radionice. Romi imaju bogatu kulturu, prekrasne književnike, slikare, glazbenike. Mi smo bogat narod koji to bogatstvo želi prenijeti svima, cjelokupnom stanovništvu svoje domovine Hrvatske, rekla je Krčmar.

Ovaj je događaj od izuzetnog značaja za našu zajednicu i istinski interkulturalni suživot u njoj, rekao je Petar Grimani, magistar slikarstva i filmske umjetnosti, u svom osvrtu na izložbu Talite Jašarevski i nastavio: Na ovom prostoru, rijetka je i jedinstvena prilika da imamo uvid u to što mlada Romkinja crta i slika na tragu valova vlastitih emocija, dok sluša vibracije zvuka što  prolaze kroz nju. Nije to analitičko figurativno slikarstvo ni strogi racionalni crtež. To je duša koja ostavlja trag. Sama izložba izlazi iz bilo kakve kategorizacije suvremene likovne prakse jer je poseban novum osobne priče i privatnog što je nevjerojatno rijetko viđeno u suvremenoj umjetničkoj praksi. Proces je krajnje jednostavan.  To je ovdje izvedeno jednostavno iz srca bez zadrške i intelektualne i akademske popmpe.

Foto: Phralipen

Izložbeni opus uključio je Talitine ranije radove nastale tijekom školovanja te radove nastale u posljednjih nekoliko mjeseci, a autorica ih je povezala s glazbom, s pjesmama različitih glazbenih žanrova koje su joj bile inspiracija tijekom slikanja. Stoga su posjetitelji razgledavajući izložbu koristili i svoje mobitele te putem QR koda, koji je postavljen uz svaku sliku, za puni doživljaj poslušali i skladbu. Talita nas gleda plešući u ritmu kroz svoje slike i crteže na glazbu koja stiže preko interneta iz svih krajeva svijeta. Njoj je nebitno kojeg je porijekla glazba jer je u stanju poletjeti i u trenu biti odjednom u više paralelnih svjetova. Ona jednostavno širi krila svojih emocija, rekao je Grimani opisujući kako doživljava njezino stvaranje: Talita sluša pjesmu i crta ili slika, a pri prezentaciji nam pokazuje što je napravila ili još bolje proživjela u odnosu na svaku određenu pjesmu. Takvim procesom dolazi do vrlo intimne aproprijacije same pjesme s YouTuba pa tako tekst i melodija postaju glas Talitine duše koja je zanijemila te je svoju tišinu otisnula na medij slike.

Svakoga dana u galeriju Romskog edukacijsko-kulturnog centra svrate posjetitelji koji žele pogledati izložbu i svaki od njih izabere ”svoju” najdražu sliku. Za nekoga su to konji koji lete papirom iznad sjećanja grmlja u kojem zmija skida košuljicu. Za druge, kristali snježnih pahulja koji se tope u vrelini emocija ili konture proljeća koje stvara cvjetove, kako je neke od slika opisao Petar Grimani, ali baš svi posjetitelji s izložbe ponesu poneku emociju s Talitinih čudesnih, intimnih putovanja. Izložba je otvorena do 30. ožujka 2022. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime