Emília Rigová na 23. međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu

Foto: emiliarigova.com

Na 23. međunarodnoj izložbi Milanski trijenale – La Triennale di Milano Europski romski intitut za umjetnost i kulturu (ERIAC) predstavit će rad slovačke umjetnice Emílie Rigová pod nazivom And the One Doesn’t Stir without the Other koju kustorira Timee Junghaus. Trijenale će se održati od 20. svibnja do 20. studenoga 2022. godine pod nazivom Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries, a zamišljen je kao važan forum za promišljanje o tendencijama i proturječnostima sadašnjosti te o hitnosti izazova s ​​kojima se trenutno suočava naš planet.

U skulpturalnom rasporedu izlažu se osobni i pronađeni predmeti, obiteljske relikvije, fotografije, multimedijske projekcije i umjetnička djela (u reprodukciji ili fragmenti), sastavljena na drvenoj konstrukciji nalik oltaru. U svojoj heterogenosti, estetsko tkanje ovih elemenata stvara evokativnu i transcendentalnu ilustraciju kontingentne nesumjerljivosti romskog identiteta, navode iz ERIAC-a.

Važan dio opusa Emílije Rigove, vizualne umjetnice iz Slovačke i predavačice tečajeva umjetnosti na Sveučilištu Matej Bel u Banskoj Bistrici, istražuje njezin alter ego – Bári Raklóri kojeg je autorica stvorila 2012. godine. Kako je objasnila u intervjuu za Phralipen za nju on predstavlja utjelovljenje uzajamne povezanosti Roma i ne-Roma i sinergije koju ona postiže crtajući oba svijeta. U njezinoj obitelji ta povezanost i odnos uvijek su se doživljavali kao simbioza, a ne kao neprijateljstvo. S druge strane, u videu Vomite ergo sum iz 2018. godine umjetnica testira svoje fizičke granice. Dok je na koljenima bljuje tekuće zlato, a ta rubna opasnost i preživljavanje središnji su dio njezinog poigravanja sa identitetom.

U potrazi za autentičnošću, pri stvaranju svojih umjetničkih djela oslanjam se na vlastito osobno iskustvo. Vizualno obrađujem iskustvo, dekonstruiram ga, zatim ga rekonstruiram i ponovno stvaram. Na kraju moje vlastite metode stvaranja postaju motori moje vlastite transformacije. Ja sam svoj vlastiti životni projekt – dekonstruiran i ponovno rekonstruiran u ciklusu bez kraja. Umjetnici svojim radom stvaraju nešto umjetno. Nešto što, međutim, može naknadno postati još stvarnije od trenutne stvarnosti, tvrdi Rigová.

Romi i na Venecijanskom bijenalu

Romi sa svojom izložbom dio su i ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji. Eugen Raportoru, slikar i vizualni umjetnik, sudjelovat će zajedno sa kustosicom Ilinom Schileru na 59. Venecijanskom bijenalu. Po četvrti put u povijesti romska vizualna umjetnost inhibira se u prostore ove međunarodne umjetničke izložbe. Prvu izložbu održanu 2007. godine po nazivom Izgubljeni raj kustosirala je Timea Junghaus.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime