Noć muzeja – književna večer s Veljkom Kajtazijem i Majom Grubišić

0
21
Foto: SRRH "KALI SARA"

U Savezu Roma Republike Hrvatske “KALI SARA” na Noć muzeja 28. siječnja 2022. godine održala se još jedna književna večer i to sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, autorom brojnih izdanja među kojima je i autobiografija Snovi jednog Roma te sa Majom Grubišić suautoricom knjige Romanipe – iz sjene na svjetlo. Knjige je izdao SRRH “KALI SARA” prošle godine koja je proglašena Godinom čitanja.

Za SRRH “KALI SARA” ovogodišnja Noć muzeja bila je posebna jer se na taj dan održalo svečano otvorenje Romskog edukativno-kulturnog centra kao i izložba pod nazivom Tragovima romske kulture – zaslužni među nama. Otvorenje Romskog edukativno-kulturnog centra svojim dolaskom upriličio je i premijer Andrej Plenković koji je obišao prostore SRRH “KALI SARA”, otvorio Centar te posjetio navedenu izložbu.

Nakon otvorenja Centra i izložbe u prostorima Saveza održala se književna večer s  Veljkom Kajtazijem i Majom Grubišić. Na samom početku književne večeri, moderatorica je pozdravila sve prisutne i uvela ih u program. Naglašeno je da je oba ova izdanja SRRH “KALI SARA” tiskao u 2021. godini koju je Republika Hrvatska proglasila Godinom čitanja shvaćajući važnost pisane riječi za razvoj kulture nekog naroda. Zatim je započeo razgovor sa autorima i to o važnosti knjige i čitanja, o čitalačkoj publici, o tome kome su namijenjena ova izdanja, o sudjelovanju autora u brojnim izdavačkim projektima Saveza, o daljnjim promocijama knjiga pošto ovo nisu bile prve književne večeri na kojima su autori sudjelovali. Razgovaralo se i o pojmu romanipe pošto je on zajedničko obilježje oba izdanja. Izuzetno je zanimljiv bio dio razgovora o narednim planovima autora, o budućim programima i projektima koji se u Savezu namjeravaju provesti. Ostavljeno je određeno vrijeme za pitanja publike, a saznali smo i da autori neka nova izdanja pridodati bogatoj izdavačkoj djelatnosti Saveza.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime