Veljko Kajtazi: Romski edukacijsko-kulturni centar – Još jedan učinjen korak ka potpunoj integraciji Roma u hrvatsko društvo

 • BăieșiBăieși
 • Foto: Phralipen

  Godina 2022. od samog je početka za saborskog zastupnika Veljka Kajtazija započela s brojnim aktivnostima. Uz ostale redovite aktivnosti u siječnju, ovaj je mjesec protekao i u pripremama za otvaranja Romskog edukacijsko-kulturnog centra u prostorima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”, a u kojem će se još intenzivnije nastaviti s realizacijom projekata za potpunu integraciju Roma u hrvatsko društvo.

  Nakon svečanosti otvorenja 28. siječnja 2022. godine zamolili smo ga za kratki razgovor:

  Što za romsku zajednicu u Hrvatskoj znači otvaranje Romskog edukacijsko-kulturnog centra?

  Edukacija s ciljem lakše prilagodbe obrazovnom sustavu i tržištu rada, očuvanje kulturne baštine, promoviranje suvremenog romskog kulturnog izričaja, informacijsko-medijski sustav i na romskom jeziku u formi Radija Kali Sara Hrvatska,  radionice, tečajevi  i tribine za sve generacije o prioritetnim temama, a što su samo neke od djelatnosti i sadržaja koje nudi Romski edukacijsko-kulturni centar zasigurno će pripomoći afirmaciji i prepoznavanju romske nacionalne manjine kao dijela hrvatskog pluralističkog društva. Rezultat je to sistematskog i planskog rada i donošenja odluka, a ne stihijskog kratkoročnog djelovanja, a na čemu i ovom prilikom želim zahvaliti svojim suradnicima i djelatnicima ”KALI SARE”. U proteklih dvanaest godina puno smo toga odradili, izgradili smo Romski memorijalni centar Uštica i krenuli s izgradnjom Zida boli, osnovali smo Središnju romsku knjižnicu, jedinstvenu u Europi, kroz izdavačku djelatnost iz godine u godinu objavljujemo sve veći broj kvalitetnih književnih izdanja uz iznimnu kvalitetu časopisa i portala Phralipen i da ne nabrajam dalje, izgradili smo čvrste temelje za mlađu generaciju koja će doći iza nas, a kakve mi sami nismo imali. Ono što je najvažnije je da svi ti prostori odrađuju svoju funkciju od prvog dana otvorenja, u njima se aktivno provode planirani sadržaji i programi. Tako će zasigurno biti i s budućim Europskim romskim kulturno-sportskim centrom čija izdgradnja je u planu.

  Zašto ste za datum otvaranja REKC-a izabrali upravo Noć muzeja? Koju ste poruku htjeli prenijeti prigodnom izložbom Tragovima romske kulture – zaslužni među nama?

  Kao što se Savez ”KALI SARA” u godinu čitanja 2021. uključio s dva objavljena književna izdanja Snovi jednog Romai Romanipe – Iz sjene na svjetlo te je sudjelovao na 43. Interliberu, najvećem sajmu knjiga u Hrvatskoj, kao jedini romski izdavač koji je ikada sudjelovao na ovom stručnom sajmu, tako smo željeli pokazati da se  Romi mogu i žele uključiti i u Noć muzeja, najpopularniju hrvatsku muzejsku manifestaciju.  Izložba  Tragovima romske kulture – zaslužni među nama  obuhvatila je 31 portretnu fotografiju zaslužnih Romkinja i Roma koji su značajno doprinijeli u najrazličitijim društveno-kulturnim i znanstvenim sferama, poput književnosti, novinarstva, obrazovanja, glazbene i kazališne umjetnosti, slikarstva, sporta, društvenog aktivizma i politike. Mnoge od njih poznavao sam, a neke još uvijek poznajem, osobno. Svojim radom i stvaralaštvom, osim što su progovorili u svoje ime, pokazali su da Romi nisu ono što su o njima stoljećima govorili i pisali drugi, a čime se umanjivao njihov doprinos razvoju svjetske kulture i znanosti. Dakle, jasno je da datum otvaranja REKC-a nismo izabrali slučajno i zahvaljujem Hrvatskom muzejskom društvu na ovoj suradnji kao i predsjednici Vlasti Krklec koja se pozdravnim govorom obratila svim prisutnima na svečanosti otvorenja Centra i Noći muzeja, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

  Svojim dolaskom i obraćanjem svečanost otvorenja uveličao je predsjednik Vlade RH gospodin Andrej Plenković. Što za vas znači prisustvo premijera na ovakvom događanju?

  Dolazak premijera Plenkovića na otvorenje Romskog edukacijsko-kulturnog centra izraz je poštovanja prema romskom narodu i njegovoj kulturnoj baštini, kao i podrška procesu obrazovanja koji je jedan od preduvjeta za njegovu punu integraciju u hrvatsko društvo. To je velika čast, a ujedno i potvrda dobre suradnje i povjerenja između Vlade i koalicijskih partnera međi kojima sam i ja.

  Godine 2012. obilježavanju Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru prisustvovali su tadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, tadašnji predsjednik Hrvatske vlade Zoran Milanović i tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a s praksom sudjelovanja državnih dužnosnika i predstavnika značajnih hrvatskih institucija na događanjima u romskoj zajednici, poput obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika i Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida, nastavili smo svake sljedeće godine. To je velika podrška Romima i Romkinjama u njihovoj domovini Hrvatskoj.

  U pratnji s premijerom bila je i ministrica kulture i medija gospođa Nina Obuljen-Koržinek i potpredsjednik Vlade Boris Milošević koji je i predsjednik Povjerenstva za provedbu Nacionalnog plana za uključivanje Roma od 2021. do 2027. godine. Posjetom i obilaskom prostora Saveza ”KALI SARA” mogli su vidjeti visoki stupanj organiziranosti i realizacije svih planiranih projekata za koja su planirana sredstva za romsku zajednicu.

  U sklopu edukativne aktivnosti u REKC-u planira se realizacija najrazličitijih obrazovnih programa, primjerice edukativne radionice za najmlađe, programi pomoći u učenju, pripreme za maturu i drugi. S kime planirate surađivati u okviru obrazovnog sustava?

  Obrazovne institucije s kojima smo tijekom godina već ostvarili iznimno kvalitetnu suradnju i nadalje će biti naši partneri, poput Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta, Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, Visoke škole Edward Bernays i drugih, te planiramo potpisati i nove sporazume u okviru budućih aktivnosti, a nastojat ćemo surađivati i s Hrvatskom obrtničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje kako bismo ponudili što cjelovitiju pomoć u konkretnom obrazovanju. S ciljem što bolje suradnje s mladima obrazovanje je i jedna od temeljnih tema godišnjeg Kongresa mladih Roma što se pokazalo kao odličan način direktne komunikacije.

  Koje projekte planirate realizirati u sljedećem mjesecu i mjesecima koji slijede?

  Kontinuirano ćemo raditi na provedbi Operativnog programa za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske  za razdoblje od 2021. do 2024. godine, a posebno na onom za romsku nacionalnu manjinu. Sve su aktivnosti već u nekoj fazi provedbe. Sljedeći mjesec naglasak je na izradi Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s ciljem da prije ljeta krenemo u sanaciju ilegalnih odlagališta otpada u romskim naseljima kako bismo poboljšali životne uvjete i prevenirali širenje zaraznih bolesti. Zajedno s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem posjetio sam romska naselja u Međimurju i tamo ćemo ovaj problem sigurno riješiti, ali isto tako očekujem od Saveza ”KALI SARA” i suradnika da provedu edukaciju i radionice o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada. Od jedinica lokalne samouprave pak očekujem da pronađu odgovorne partnere te da poštujući socijalni kriterij osiguraju uredan odvoz otpada iz naselja.

  Drugi prioritet za sljedeći mjesec je suradnja s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU na programu Unapređenja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima romske nacionalne manjine. Radi se o važnom projektu za koji je osigurano 3 milijuna kuna u državnom proračunu. Nadam se da ćemo ga kontinuirano proširivati i putem njega unaprijediti javnu infrastrukturu i usluge u jedinicama lokalne samouprave u kojima je značajan udio romske nacionalne manjine. Vrlo često su to jedinice lokalne samouprave koje su same po sebi podrazvijene pa su njihovi kapaciteti i financijska sredstva ograničeni, a nažalost znamo da romska naselja tada nisu prioritet tako da ćemo im u tome nastojati pomoći, koliko god možemo.

  Ima tu i drugih aktivnosti, primjerice u Brodsko-posavskoj županiji djeci ćemo podijeliti školski pribor, a kontinuirano se pripremamo i za Međunarodnu konferenciju Roma koja će se održati u travnju ove godine povodom Svjetskog dana Roma, o čemu će u narednim mjesecima sigurno biti više govora.

  Čime ste trenutno zaokupljeni u Hrvatskom saboru?

  U srijedu 2. veljače sudjelovat ću u saborskoj raspravi vezanoj uz Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima sudova, Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom odvjetništvu i Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava. Uložio sam amandman vezan uz smanjenje kriterija za izbor ovlaštenih sudskih tumača za romski jezik. Konkretno, tražim da se uvjet visoke stručne spreme smanji u višu stručnu spremu kako bi se neki od mojih sunarodnjaka mogli javiti. Ja sam bio jedini ovlašteni sudski tumač za romski jezik u Hrvatskoj, a ulaskom u Hrvatski sabor više ne obavljam taj posao tako da trenutno nemamo tumača za romski jezik Romani ćhib, a on je neophodno potreban.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime