#WeRemember – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

0
23
Foto: pixabay.com

Prije točno 77 godina, na današnji je dan, 27. siječnja, Crvena armija oslobodila najveći i najzloglasniji nacistički koncentracijski logor Auschwitz, okončavši time Drugi svjetski rat i sam holokaust. Tako je na današnji datum prije 16 godina Opća skupština UN-a usvojila 27. siječnja kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, te se u skladu s time svake godine na današnji datum prisjećamo svih tragičnih žrtava nacističkog režima koji je oduzeo procijenjenih 11 milijuna života te je na isti dan 2000. godine usvojena Stokholmska deklaracija kojom je osnovana Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta – danas Međunarodni savez za sjećanje na holokaust.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta trebamo se prisjetiti i zloglasnih ustaških logora, prije svega Jasenovca, u kojemu su ubijene tisuće Židova, Srba, Roma te hrvatskih antifašista i demokrata. Jasenovac je bolan i tragičan dio hrvatske povijesti, a trajni spomen i oštra osuda tog zločina dio su naše kulture sjećanja, izjavio je na današnjoj sjednici Vlade, premijer Plenković.

Tu valja spomenuti i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripena obilježava se kao dan sjećanja na sve romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, a 2. kolovoz  izabran je kao simboličan datum kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz, u samo jednom danu, ubijeno 2897 Roma.

Kao predstavnik židovske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, ali i jedanaest drugih od kojih je svaka na svoj način bila određena događajima u Drugom svjetskom ratu, ponavljam rečenicu koju sam izrekao prije godinu dana, a to je da pozivam Vladu Republike Hrvatske i sve kolegice i kolege, zastupnike, neovisno o stranačkoj pripadnosti da u cijelosti prihvate prijedlog židovske zajednice i ostalih stradalničkih naroda da se ustaška obilježja i pozdravi, uključujići i onaj ‘Za dom spremni’, Kaznenim zakonom jasno zabrane po uzoru na njemački zakon, obratio se jučer s govornice Hrvatskog sabora zastupnik Veljko Kajtazi.

Također je danas kod spomenika Mojsiju na zagrebačkom groblju Mirogoj saborsko izaslanstvo odalo počast žrtvama holokausta, a nakon polaganja vijenaca svaki od izaslanika držao je natpis u rukama na kojem je pisalo #WeRemember, odnosno “Mi se sjećamo”.

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 20. siječnja 2022. godine, UN je usvojio rezoluciju usmjerenu na borbu protiv poricanja holokausta i poziva države članice te društvene mreže da pomognu u borbi protiv antisemitizma. Podsjećamo da Hrvatska preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust u 2023. godini. U predstavljanju nominacije, Hrvatska je naglasila predanost kontinuiranoj borbi protiv antisemitizma te protiv negiranja i iskrivljavanja holokausta. Kao aktivna članica IHRA-e Hrvatska je podržala donošenje svih IHRA-inih pravno neobvezujućih radnih definicija koje se odnose na negiranje i iskrivljavanje činjenica o holokaustu, antisemitizam te rasizam protiv Roma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime