Noć muzeja 2022: Muzeji – između stvarnog i digitalnog

0
19
Foto: facebook.com/Noć muzeja.hr

U 2022. godini, 28. siječnja s početkom u 18 sati, održat će se sedamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. Ono što je novost jest da je ovogodišnji partner organizatoru manifestacije Hrvatskom muzejskom društvu Savez Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” sa svojim ustrojbenim jedinicama, Romskim memorijalnim centrom Uštica i Romskim edukacijsko-kulturnim centrom koji će upravo te noći po prvi puta otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Svečanost otvaranja svojim će prisustvom uveličati premijer Andrej Plenković, a prisutnima će se obratiti i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva.

Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj. Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije ostvariti svoje potrebe, a to je istinski i stvarni doživljaj kulturnog događaja, prenosi na stranici manifestacije Noći muzeja. Tako su nakon konzultacija s brojnom hrvatskom muzejskom zajednicom, nastavili s organizacijom 17. Noći muzeja u uvjetima kada će dio programa koji za to imaju uvjete biti organiziran u stvarnom vremenu i prostoru i stvarnim posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala.

Jedan od tih programa održat će se i u prostorima Romskog edukacijsko-kulturnog centra u kojem je najavljena izložba Tragovima romske kulture – zaslužni među nama. Kustosice Sunčica Habus i Dunja Jakopović izborom portreta istaknutih pojedinaca iz romske zajednice uspjele su prikazati značajan dio Romkinja i Roma koji su se izdigli iz kolektivne memorije obilježene migracijama, nasilnom prošlosti i traumama te dali značajan doprinos svijetu u najrazličitijim društveno-kulturnim i znanstvenim sferama, izjavila je Maja Grubišić, autorica kataloga izložbe i suvoditeljica projekta, te nastavila:

Noć muzeja jedna je od najpopularnijih i najposjećenijih kulturnih događanja uopće u Hrvatskoj, a održana je i 2020. i 2021. godine kada je promjenom koncepta manifestacije s programom u potpunosti prilagođenim digitalnoj sferi s uspjehom odgovorila na izazove uslijed pandemije COVID-19. Iz godine u godinu muzeji u Hrvatskoj i druge kulturne institucije i na ovaj način pokazuju kako s uspjehom ostvaruju jednu od svojih glavnih uloga – predstavljanja raznolikosti kulturne baštine.

Više informacija o manifestaciji i programi dostupni su ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime