Prvostupanjska odluka u korist deložiranih Roma u Slovačkoj

0
10
Foto: pixabay.com

Okružni sud Košice II presudio je u korist devet članova romske zajednice, koji su nasilno deložirani iz svojih domova u okrugu Nižné Kapustníky, Košice 2012. godine, prenosi Europski centar za prava Roma (ERRC). Neki od njih su autobusima prebačeni u različite dijelove zemlje, a stanovnicima nije ponuđen alternativni smještaj nakon što su im kuće srušene, pa su kao rezultat toga postali beskućnici. Sud je u prvostupanjskoj presudi utvrdio da je Grad Košice povrijedio ljudsko dostojanstvo i pravo na privatnost tužitelja i počinio nezakonitu diskriminaciju na temelju njihove nacionalne pripadnosti. Odvjetnik Martin Mendel i suradnik Richard Marcinčin iz Dentons law tvrtke zastupali su raseljene obitelji na dobrovoljnoj osnovi, radeći u suradnji s ERRC-OM koji je djelovao kao treća strana u postupku.

Predstavnici grada Košice opisali su deložaciju Nižné Kapustníky samo kao zbrinjavanje ilegalnog odlagališta na kojem su “neprilagodljivi ljudi” izgradili svoje stanove. Javni branitelj prava 2013. godine utvrdio JE da je došlo do kršenja prava onih koji su deložirani od strane općine Košice. Deložacija je izvršena bez sudskog naloga ili odluke upravnog tijela, a pogođene osobe nisu prethodno pismeno obaviještene. 

Iako je ovo tek prvostupanjska odluka, to je velika pobjeda za one iseljene koji su do sada vodili pravnu bitku duže od sedam godina. Presuda je također važna za budućnost jer šalje poruku vlastima koje nastoje nezakonito deložirati Rome iz njihovih domova i stvara novu sudsku praksu o prisilnim deložacijama i Zakonu o zabrani diskriminacije. Vjerujem da je ovo prva presuda s odlukom uznemiravanja u Slovačkoj prema ovom zakonu, izjavio je Michal Zálešák, ERRC-ov pravni savjetnik i odvjetnik koji radi na slučaju.

Tužiteljima je dosuđeno ukupno 9000 eura naknade. Vlasti imaju 30 dana od pravomoćnosti presude da provedu odluku suda. Očekuje se da će se Grad Košice žaliti na slučaj.

Prema slovačkom Popisu stanovništva više od 156 tisuća ljudi izjasnilo se da pripadaju romskoj nacionalnosti, a više od 100 tisuća da im je romski maternji jezik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime