Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom osuđuje poricanje holokausta

0
19

UN je danas usvojio rezoluciju usmjerenu na borbu protiv poricanja holokausta i poziva države članice te društvene mreže da pomognu u borbi protiv antisemitizma. Rezoluciju, koju su predložili Izrael i Njemačka, izglasala je Opća skupština od 193 člana. Iran je bio jedina nacija koja je izrazila protivljenje usvajanju ove rezolucije.

Rezolucija navodi iskrivljavanje ili poricanje holokausta kao:

  • Namjerne napori da se opravda ili umanji utjecaj holokausta ili njegovih glavnih elemenata, uključujući suradnike i saveznike nacističke Njemačke
  • Grubo minimiziranje broja žrtava holokausta u suprotnosti s pouzdanim izvorima
  • Pokušaje okrivljavanja Židova za izazivanje vlastitog genocida
  • Izjave koje holokaust prikazuje kao pozitivan povijesni događaj
  • Pokušaje zamagljivanja odgovornosti za uspostavu koncentracijskih logora i logora smrti koje je osmislila i vodila nacistička Njemačka prebacivanjem krivnje na druge nacije ili etničke skupine

Rezolucija je usvojena na 80. godišnjicu konferencije u berlinskom predgrađu Wannsee na kojoj su sudjelovali visoki nacistički dužnosnici te na kojoj su prisutni obaviješteni da je Reinhard Heydrich postavljen za glavnog izvršitelja konačnog rješenja židovskog pitanja.

27. siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27. siječnja 1945. godine oslobodila najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj Ujedinjeni narodi su, donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine, proglasili danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime