Podnošenje prijava za unapređenje životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine

0
84
Foto: pixabay.com

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je zahvaljujući koordiniranom angažmanu zastupnika romske nacionalne manjine Veljka Kajtazija  i Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” temeljem Vladinih Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2021-2024. te Operativnog programa za romsku nacionalnu manjinu unutar kojeg su na osnovi Odluke Vlade od 30. prosinca 2020. godine i Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima detaljno utvrđene aktivnosti, donio Godišnji program unapređenja životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine za 2022. godinu.

Doneseni Godišnji program u 2022. godini provodit će se kroz sljedeće modele:

Model 1 – dodjela aparata bijele tehnike,

Model 2 – dodjela vanjske stolarije,

Model 3 – opremanje kupaonice i/ ili sanitarog čvora,

Model 4 – uređenje podova.

Aparati bijele tehnike koji su uključeni kroz Model 1 su: kuhinjski štednjaci na kruta goriva, električni štednjaci, kombinirani električno-plinski štednjaci, peći za grijanje prostora, hladnjaci i perilice za rublje.

Dodjela vanjske stolarije u okviru Modela 2 uključuje PVC prozore i vrata prema dimenzijama i u količini koja je potrebna za zatvaranje stambene površine prema broju članova obitelji u čvrstom objektu koji se koristi ili će se koristiti za stanovanje, a prema troškovniku koji će izraditi ovlašteni projektant.

Opremanje kupaonice i/ ili sanitarnog čvora  predviđeno Modelom 3 uključuje dodjelu osnovne kupaonske opreme i sanitarija u što je uključen umivaonik, toaletna školjka s vodokotlićem, akrilna kada ili akrilna tuš kada bez kabine i električni bojler te dodjelu materijala potrebnog za ugradnju s keramikom, primjerice, cijevi, slavine, ventili, pločice, ljepilo za pločice i sifoni. Navedena oprema dodijelit će se prema troškovniku za opremanje kupaonice koji će izraditi ovlašteni projektant, a specifikacija materijala za uređenje sastavni je dio Godišnjeg programa.

Uređenje podova u okviru Modela 4 uključuje dodjelu podnih obloga u vidu laminata i keramičkih pločica za prostorije koje se koriste ili će se koristiti za stanovanje u čvrstim objektima te u površini prema broju članova obitelji. Laminati se mogu dodijeliti za uređenje podova spavaćih soba i dnevnog boravka, a keramičke pločice za uređenje podova kuhinja, kupaonica, WC-a i hodnika prema troškovniku koji će izraditi ovlašteni projektant.

Rok za prijavu:

Prijave na Godišnji program su u tijeku, a traju do 11. veljače 2022. godine.

Način prijave:

Prijave se podnose isključivo pisanim putem na utvrđenom obrascu prijave koji se šalje poštom na adresu:

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH
Mesnička 23
10 000 Zagreb

Prijaviti se može isključivo za jedan od Modela koji su predviđeni Godišnjim programom, a ukoliko se radi o Modelu 1 onda je moguća prijava za samo jedan aparat bijele tehnike.

Tko se može prijaviti u okviru Modela 1- dodjela aparata bijele tehnike

Pravo na dodjelu jednog od aparata bijele tehnike može ostvariti podnositelj prijave s članovima obitelji s kojima živi u istom kućanstvu pod uvjetom da je pripadnik romske nacionalne manjine te da on ili članovi njegove obitelji nisu već prije ostvarili to pravo kroz Godišnji program za stambeno zbrinjavanje i poboljšanje uvjeta življenja pripadnika romske nacionalne manjine za 2019, 2020. ili 2021. godinu.

Iznimno, prijave mogu podnijeti i oni podnositelji koji su to pravo ostvarili u 2019. godini.

Tko se može prijaviti u okviru Modela 2 – dodjela vanjske stolarije 

Podnositelj prijave i članovi njegove obitelji da bi se prijavili moraju prebivati ili boraviti u čvrstom objektu, moraju biti pripadnici romske nacionalne manjine, a na objektu ne smije biti ugrađena vanjska stolarija ili je postojeća vanjska stolarija neadekvatna.

Tko se može prijaviti u okviru Modela 3 – opremanje kupaonice i/ ili sanitarog čvora

Pravo na podnošenje prijave unutar ovog modela ima podnositelj s članovima obitelji s kojima živi u istom kućanstvu pod uvjetom da je pripadnik romske nacionalne manjine, da ima postojeći legalan stambeni objekt unutar kojeg postoji prostorija predviđena za opremanje i uređenje kupaonice i/ ili sanitarnog čvora uz uvjet da podnositelj prijave i članovi kućanstva nisu ostvarili pravo za ovaj Model u Godišnjem program za 2021. godinu.

Tko se može prijaviti u okviru Modela 4 – uređenje podova

Pravo na uređanje podova može ostvariti podnositelj prijave s članovima obitelji koji prebivaju ili borave u čvrstom objektu pod uvjetom da je podnositelj pripadnik romske nacionalne manjine te da u tom objektu nisu uređeni podovi.

Pravo iz ovog Programa ostvaruje se prema redu na bodovnim listama za Modele 1,2,3 i 4 koje je ostvario podnositelj prijave, a do iscrpljenja sredstava za svaki model, razmjerno broju podnesenih prijava.

Sve detalje o ovom Programu, kao i kriterije za bodovanje prijava možete potražiti na internetskim stranicama Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvtske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime