Orbanov otrov

0
26
Foto: pixabay.com

Izazov s Bosnom i Hercegovinom je kako u Europskoj uniji integrirati zemlju s dva milijuna muslimana, izjavio je nedavno mađarski premijer Viktor Orban na konferenciji za novinare u Budimpešti. Ta je izjava izazvala lavinu opravdanih osuda, a bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio ju je sramnom i bezobraznom.

Džaferović je istaknuo da su pravi izazovi za EU radikalne, ksenofobne i rasističke politike čiji se zagovornici javljaju ovih dana te EU nema budućnost ako takve politike budu imale budućnost. Nije za EU izazov kako integrirati dva milijuna muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvijek živi ovdje i mi smo Europljani, poručio je.

Dodao je i kako se EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti ljudskih sloboda i prava te na Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. I mi u takvu EU vjerujemo i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika koja se jučer javila s tim sramnim porukama, prenosi Džaferovićeve izjave N1.

Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero Hernandez nije htjela za N1 komentirati Orbanovu izjavu. Umjesto komentara iz Brisela su poručili kako je neophodno ispuniti što prije 14 prioriteta EK-a. Kako bi krenula naprijed na svom putu prema EU, BiH mora hitno postići napredak u pogledu 14 ključnih prioriteta koje je identificirala Komisija i koje je Vijeće podržalo, kazala je za N1 Pisonero Hernandez.

Ponovila je stav kako Europska unija čvrsto stoji iza teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, kao i multietničkog društva u BiH.

Javnom se reakcijom o Orbanovoj izjavi izjasnila Vesna Pusić. To može reći samo netko tko ne zna ništa o Bosni. Bh. muslimani su integrirani Europljani i živi dokaz da je islam europska religija. Oni očigledno nisu problem. Dodik i Čović su ti koji su problem i koji dezintegriraju Bosnu i Hercegovinu, komentirala je Pusić.

Problematičan posjet u siječnju

Na poziv predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Orban bi 25. siječnja trebao doputovati u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Zbog ovih recentnih izjava, Naša stranka traži da mu se zabrani dolazak u Sarajevo.

Orban je svojom zapitanošću kako u Evropsku uniju integrirati dva miliona muslimana, pritom misleći na priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, još jednom dokazao da nije ništa drugo nego najobičniji rasist, stoji u reakciji Naše stranke. S obzirom na to da Orban ovo pitanje postavlja kao jedan od lidera Europske unije, iz stranke traže određenje i ostalih političkih čelnika i čelnica o toj temi, da se vidi tko dijeli, a tko ne njegov stav.

Orbanu se ne smije dopustiti da bude usamljeni glas kad su muslimani Bosne i Hercegovine u pitanju, jer šutnja o tome je znak odobravanja. Onda s pravom i muslimani, ali i svi ljudi kojima su antifašizam i antirasizam temeljni moralni orijentiri nemaju nijedan razlog da se okreću ka Evropskoj uniji, poručuju iz Naše stranke.

Povodom najava Orbanovog posjeta, član SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović Orbana je pak pozvao da ako već dolazi u BiH to učini tako da dođe preko Srebrenice i prvo se pokloni žrtvama genocida.

Što će Orban učiniti, a što neće, ostaje vidjeti. Ako se vodimo dosadašnjim mu djelima i reakcijama na njih, za pretpostaviti je da će nastaviti sipati otrov, i za to nikome ne odgovarati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime