Romski resurni centar održao svoj 19. Godišnji koncert

0
37
Romski resurni centar Darda

U subotu 18. prosinaca 2021. godine, u Dardi se održao 19. po redu Godišnji koncert u organizaciji Romskog resursnog centra Darda uz podršku Savjeta za nacionalne manjine. Kao i svake godine bila je to večer glazbe, plesa i igara, uz razne izvođače.

Uz domaćina Romski kulturni centar – Darda na koncertu su sudjelovali Mađarsko kulturno umjetničko društvo “Čardaš” – SuzaSrpsko kulturno umjetničko društvo “Jovan Lazić” – Beli Manastir, Duo Hranislava i Milan te Romski bend “Romska duša” – DardaRadojka Piskorjanec i Slađana Šapić bile su zadužene za recitaciju, a Matko BogdanSebastian Petrović za solo plesanje.

Žao nam je što se i ostala folklorna društva nisu odazvala, ali zbog situacije u kojoj se svi nalazimo prosto je to postala situacija koja je opće prihvaćena. Zbog situacije uzrokovane koronavirusom bili smo primorani koncert organizirati bez publike, ali je dobro to što smo snimali cijeli program kao trajni zapis, navodi Jovica Radosavljević, predsjednik Romskog resurnog centra Darda.

Pandemija je znatno utjecala na kulturni amaterizam, nastavlja Radosavljević. Kulturnom amaterizmu, a posebno folklornom bile su određene stroge mjere, što je normalno jer mi ne možemo poštivati distancu. Vrijeme od dvije godine je dugo razdoblje. Društva nisu mogla vježbati i to je utjecalo na kvalitetu u izvedbama. Kulturna umjetnička društva su oduuvijek okupljala mlade koji su svojom ljubavlju prema igri/plesu i glazbi njegovali narodnu tradicionalnu igru svoga kraja, uspješno je prezentirali na raznim međunarodnim i domaćim festivalima i za svoj rad bili podjednako nagrađivani, kako od publike, tako i ustanova koje se bave kulturom.

Održivost je narušena iz više razloga, ništa nije kao što je bilo, naglašava on, jer je i rad u udrugama i prije pandemije koronavirusa bio izazovan, stresan, iznimno dinamičan i zahtijevao je balansiranje između provedbe aktivnosti i povlačenje sredstava za provedbu istih

Ipak, unatoč svim izazovima koje je donijela ova godina, zahvalan je svima onima koji su se odazvali pozivu na ovogodišnji koncert, a sve u cilju predstavljanja i njegovanja kulturne baštine. Bez susreta, glazbe, plesa, pjesme, druženja i ljudske komunikacije nema istinskih odnosa i suradnje među ljudima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime