Veljko Kajtazi zajedno sa SRRH “KALI SARA” posjetio Srbiju

0
52
Foto: SRRH "KALI SARA"

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi  i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“ Suzana Krčmar prošloga su tjedna posjetili Srbiju na poziv Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine Republike Srbije odnosno predsjednika Savjeta Dalibora Nakića.

U sklopu posjeta, najprije su u četvrtak, 16. prosinca, sudjelovali na komemoraciji za stradale u Drugom svjetskom ratu u mjestu Jabuka kraj Pančeva. Tako su na tome mjestu položili vijenac na spomen obilježju stratišta gdje je ubijeno preko 12 tisuća Roma, Židova i Srba od strane njemačkih okupacijskih snaga. Istoga dana sudjelovali su na sjednici Pododbora za pitanja Roma Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova u Narodnoj Skupštini Srbije. U tome tijelu djeluje i dvoje zastupnika romske nacionalnosti, Dragoljub Acković i Sandra Joković, a njima i ostalim zastupnicima koji su članovi pododbora, Kajtazi i Krčmar iznijeli su iskustva iz Hrvatske, postignuća ostvarena u dosadašnjem radu te načine na koje se može proširiti suradnja između romskih zajednica dvaju država.

Idućega dana, 17. prosinca, posjetili su Niš, gdje su najprije obišli Romski kulturni centar. Tamo su razgovarali sa tamošnjim liderima romske zajednice razmijenili iskustva te literaturu i poklone. Nakon toga, obišli su romsko naselje imena Jevrejsko groblje te su se uvjerili u uvjete u kojima obitava tamošnje stanovništvo, koji su, nažalost, slični velikom broju romskih naselja u Hrvatskoj.

U konačnici, u razgovoru s predsjednikom Savjeta Daliborom Nakićem zaključeno je da postoje dobri temelji za proširenje suradnje između dvaju organizacija te se planira potpisivanje sporazuma o suradnji između “KALI SARE” i Savjeta tijekom 2022. godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime