Vijećničko pitanje Elvisa Kralja za župana Posavca na aktualnom satu u Skupštini Međimurske županije

 • BăieșiBăieși
 • 0
  22

  Na početku 3. sjednice bkoja je održana 7. listopada 2021. godine vijećničku prisegu položio je Elvis Kralj izabran na dopunskim izborima za članove Županijske skupštine Međimurske županije iz redova pripadnika romske nacionalne manjine. Vrlo dobro upućen u probleme romske zajednice u ovoj županiji brzo se aktivno uključio u rad Supštine te je na zasjedanju sazvanom za petak 17. prosinca 2021. u okviru aktualnog sata postavio pitanje međimurskom županu Matiji Posavcu vezano uz postojanje strateškog plana za poboljšanje životnih uvjeta romske zajednice u ovom kraju.

  Međimurska županija i položaj Roma vrlo su aktualna tema kojoj sve više interesa posvećuju svi mediji u Hrvatskoj, a ova je tema vrlo često uključena i u programe gotovo svih političkih stranaka na lokalnim izborima, objašnjava Elvis Kralj. Tijekom aktualnog sata vrlo sam konkretno upitao župana Posavca postoji li vizija ili možda konkretan plan da se problemi Roma počnu rješavati putem izrade Strateškog plana za Rome? Pojasnio sam da ako postoje planovi oni se mogu i planski unijeti u projekcije županijskog proračuna. Pitao sam ga ima li politika ključno rješenje, primjerice, u vidu Akcijskog plana za Rome? Ujedno sam izrazio spremnost romske zajednice da pruži ruku suradnje, podršku i svu potrebnu pomoć. Želimo nastaviti dijalog sa svim relevantnim institucijama i organima vlasti s ciljem što hitnijeg i ozbiljnijeg rješavanja problema zbog čega smatramo da treba postupati planski i kontinuirano. O ovim problemima ne može se razgovarati samo onda kada dođe do eskalacije i sukoba kao što je to bio slučaj s problemima u romskom naselju Parag ili onda kada je vrijeme političkih izbora, dopunio je i prokomentirao trenutnu situaciju i ponašanje političkih subjekata Elvis Kralj.

  Nakon što mu je čestitao na izboru u Skupštinu župan Posavec se osvrnuo na aktualne planove i dokumente spomenuvši Dekadu Roma, Nacionalni program i Nacionalni plan za  uključivanje romske nacionalne manjine 2021 – 2027. godine te izrazio spremnost svih relevantnih županijskih institucija na suradnju s ciljem da se iz svih zacrtanih mjera izvuče maksimalan doprinos za dobrobit i unapređenje položaja romske zajednice u Međimurskoj županiji. Pozvao je zatim i sve romske predstavnike da daju svoj doprinos, ali o konkretnom donošenju Akcijskog plana za Rome u Međimurskoj županiji nije rekao ni riječi, govori Kralj i dodaje kako bez obzira što je donošenjem Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine Vlada RH jasno pozvala sve jedinice regionalne i lokalne samouprave na donošenje strateških planova na njihovoj razini te sukladno tome i proračuna, čelnici Međimurske županije i dalje ne žele izraditi strateški plan za Rome. Kao županijski vijećnik u svom ću mandatu i dalje nastaviti tražiti izradu Akcijskog plana ili nekog drugog strateškog dokumenta za Rome u Međimurskoj županiji, a predložit ću i amandman već u prvom rebalansu proračuna polovicom 2022. godine, govori Kralj svjestan da zbog iznimno teške situacije u kojoj žive Romi, zbog bijede i neimaštine te nedostatka perspektive vrlo lako dolazi do tragičnih situacija i incidenata poput onog koji se dogodio u Piškorovcu samo dan nakon održane skupštine Međimurske županije. U obiteljskom nasilju drogirani i pijani otac napao je suprugu i dijete metalnom šipkom, ali su majka i tek dvadeset dana stara beba na svu sreću prošle samo s lakšim tjelesnim ozljedama te su nakon trodnevnog promatranja u županijskoj bolnici u Čakovcu puštene kući.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime