Udruživanje snaga kroz organizaciju Travellers’ Times

0
17
Foto: facebook/Travellers' Times

U Velikoj Britaniji dio pripadnika društva kategoriziran je kao etnička skupina pod nazivom Cigani, Romi i Putnici(Gypsy, Roma and Traveller people – GRT). Početkom 2000-ih godina neki od pripadnika ove etničke skupine pokrenuli su platformu Travellers’ Times koja vodi projekt Rural Media’s national Traveller s ciljem razvijanja komunikacijskih vještina i osposobljavanja za sudjelovanje u kreiranju medijskog sadržaja za pripadnike ovih skupina. Na taj način podučava ih se kako da i sami sudjeluju u proizvodnji sadržaja na adekvatan način, pobijajući negativnu sliku o sebi u medijskom prostoru općenito, te kako da odgovore na uobičajenu diskriminaciju s kojom se sureću. U redakciji Travelers’ Timesa, koja dva puta godišnje objavljuje časopis, a web stranicu ažurira na dnevnoj bazi, rade ugledni novinari i pisci, poput Damiana Le Basa, romskog pisca i novinara iz Britanije, sina velikih romskih umjetnika Damiana i Delaine Le Bas, zatim Mikea Dohertyja, također iskusnog urednika i novinara tiskanog i radijskog novinarstva, Charlesa Newlanda, filmskog režisera i producenta, Lise Smith, urednice programa za mlade, i Julie Colman, projektne menađerice.

Kao dio ove organizacije osnovan je ogranak za mlade Youth Travellers Times (YTT) u okviru kojeg bi mladi pripadnici navedenih etničkih zajednica dobili i usavršili sve potrebne alate za rad na širenju istine o svojim životima i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju. Iako je ova etnička skupina među najniže obrazovanim u odnosu na opću populaciju u Velikoj Britaniji, ovakav vid rada u kojem mladi pomažu jedni drugima s vrlo jasnim ciljem pokazuje iznimne rezultate. Stvorena je zajednička platforma putem koje svoje radove predstavljaju mladi autori i autorice, primjerice u obliku članaka, videa, kratkih filmova, blogova i fotografija. Na taj način oni u javni diskurs dovode probleme i izazove s kojima žive, nastojeći tako potaknuti i one koji o tome šute ili koji možda nemaju odgovarajuće vještine ili alate za javnu komunikaciju.

Primjetno je da ovi mladi ljudi nastoje o svojim problemima govoriti afirmativno, stavljajući u prvi plan informacije o aktivnim članovima svoje zajednice u području umjetnosti, kulture, socijalnih pitanja, politike, a posebno glazbe i filma. To je njihov put u borbi protiv stereotipa i predrasuda s kojim britansko društvo živi i u današnjim vremenima.

“Naš glas”

Jedan od takvih projekata je i onaj realiziran u suradnji s kazalištem Duke u Lancasteru, a koji je ove godine u lipnju nominiran i za projekt godine BBC radio Lanchashirea. Nagrade koje su nekada bile poznate kao Community Heroes Awards (Heroj zajednice), a danas nazvane Make a Difference (Učini razliku) imaju za cilj prepoznati sve one neopjevane heroje koji su u svojim zajednicama učinili dobra djela te koji su povezani s etničkom zajednicom Cigana, Roma i Putnika.

Projekt kazalištaraca u Dukeu dobio je naziv “Naš glas”, a voditelj kreativnih radionica Carl Woodward istaknuo je osjećaj ponosa koji je i njega i cijelu kreativnu ekipu koja stoji iza ovoga projekta  ispunjavao tijekom svih 15 mjeseci njihova rada. Cilj je bio pronaći u svojoj zajednici one priče koje će, kada budu jednom ispričane, utjecati na živote drugih, promijeniti ljude na način da počnu svoje sugrađane, pripadnike Roma i Putnika, vidjeti i bolje razumjeti.

Tijekom mjeseci pandemije održavali su vrlo životne interaktivne dramske radionice s djevojkama koje pripadaju GRT zajednice, a koje su istražujući svoje autobiografije otvoreno govorile o sebi, pokušavajući tako osporiti uvriježene negativne stereotipe o Romima i Putnicima. Radionice su se održavale svakoga tjedna, a vodili su ih kazališna glumica Emma Rucastle, nagrađivani umjetnik Bryony Kimmings i reality zvijezda Amy Hart. Govoreći o projektu “Naš glas” Roxana Sardais, voditeljica tima u Uredu za etničke manjine i predstavnica u GRT Vijeću općine Lancashirea, istaknula je važnost projekta Kazališta Duke koji je zapravo glas mladih žena, pripadnica GRT zajednice, i koji u ovakvom formatu ne može proći nazapaženo. I glavni je urednik BBC radija Lancashire, Andrew Bowman, istaknuo koliko puno ovakvi projekti znače za zajednicu te koliko jačaju svijest o različitosti i toleranciji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime