Svjetski dan romskog jezika obilježen u Gradskom muzeju Düsseldorf

 • BăieșiBăieși
 • 0
  10
  Foto: facebook/Veljko Kajtazi

  Međunarodna kulturna i sportska udruga Roma Carmen e.V. u suradnji s Gradskim muzejom Düsseldorfa obilježila je 19. studenog Međunarodni dan romskog jezika na temu Romski identitet, jezik i kultura. Sudionici su bili generalna konzulica Republike Srbije, Branislava Perin Jarić, predsjednica Odbora za dobrobit mladih Greven, Lore Hauschildt, novinar i romski aktivist Orhan Galjuš, akteri projekta i brojni predstavnici romskih organizacija i romske zajednice.

  U svom uvodnom predavanju, Sami Džemailovski, prvi predsjednik Carmen e.V., opisao je romski jezik kao ključ za vlastiti identitet i kulturu Roma. Ako izgubite svoj jezik, gubite i svoju kulturu, upozorio je. Romski je jezik star tri tisuće godina, a tijekom vremena razvio je mnogo različitih dijalekata. To je kulturno dobro koje ne mogu očuvati samo Romi sami. 

  Zatim su voditelji projekta predstavili romsku bajku na romskom i njemačkom jeziku. Bajka govori o bogatom, ali usamljenom paru i siromašnoj, ali sretnoj obitelji. Također, predstavljen je koncept Kuće sjećanja i kulture Roma, koju će izgraditi Carmen e.V. u Düsseldorfu. Nakon toga, kuća ne samo da će u svojoj misiji imati prisjećanje, već i  isticanje pozitivnih prioriteta prezentirajući društvena postignuća Roma kao gastarbajtera i njihovih potomaka te njihovu kulturu, posebice kroz mlade umjetnike.

  Uz obraćanje generalne konzulice Branislave Perin Jarić prisustnima se obratio i Veljko Kajtazi koji je opisao povijest osnivanja Međunarodnog dana romskog jezika te izdavanja prvog Romsko-hrvatskog i hrvatskog-romskog rječnika. Kajtazi je također izjavio kako njegova zemlja pamti povijest Roma te podržava njihovu javnu prisutnost kao građana Republike Hrvatske, ali i promiče njihov jezik i kulturu.

  U daljnjoj raspravi govorilo se u kojoj mjeri hrvatski pristup može poslužiti kao model Njemačkoj. Novinar Orhan Galjuš izjavio je da inicijative za više društvenog priznanja i uvažavanja moraju doći od same romske zajednice. Peter Rummel, drugi voditelj projekta, dodao je da je središnji cilj projekta EmpoR posebno održivo poboljšanje društvenog i političkog sudjelovanja i glasa romske zajednice. To je jedini način da se održivo jačaju interesi u našoj demokratskoj zemlji, naglasio je. Lore Hauschild izjavila da će zajednica podržati rad lokalnog projekta, zajedno s njegovim akterima Ramizom i Đavidom Berišom.

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime