Interliber 2021: SRRH “KALI SARA” sa svojim izdanjima u eminentnom društvu s najpoznatijim hrvatskim izdavačima

0
65
Foto: Phralipen

Na zadovoljstvo brojnih ljubitelja knjiga, nakon dvije godine neodržavanja, od 9. do 14. listopada ove 2021. godine u Zagrebu u paviljonima Zagrebačkog velesajma održan je Interliber, međunarodni sajam knjiga.

Iako je zbog epidemioloških mjera za sprečavanje pandemije ulaz na sajam bio znatno otežan te je ograničen broj posjetitelja, uslijed čega su izostali organizirani posjeti školske djece i raznih grupa iz cijele Hrvatske koje su prethodnih godina posjećivale ovaj sajam, broj posjetitelja je iz dana u dan rastao.

Među najpoznatijim hrvatskim nakladnicima poput, primjerice, Frakture, Profila, Hena Com-a, Naklade Ljevak, Školske knjige, Mozaik knjige i VBZ-a, kao izlagač se po prvi puta u 43 godine koliko se održava ovaj sajam našao i jedan izlagač romske književnosti, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Jako smo ponosni što smo s izdavačkim opusom SRRH “KALI SARA” koji broji više od 60 izdanja uspjeli doći na Interliber i predstaviti naš rad čitateljima. Sama organizacija brojnih evenata koje smo održali u protekla dva tjedna u okviru obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika 5. studenog i Dana romske kulture u Zagrebu, ali i u Brodsko – posavskoj županiji, kao i priprema za Interliber, pokazale su profesionalnost i predanost s kojom članovi “KALI SARE” pristupaju realizaciji projekata s ciljem približavanja romske kulture, književnosti i jezika većinskom stanovništvu,govori s ponosom Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i nastavlja: SRRH “KALI SARA” kroz sve svoje aktivnosti šalje drugačiju poruku od one koja je uvriježena u društvu pa tako i sudjelovanjem s vlastitim izdanjima na Interliberu i organizacijom predstavljanja autobiografije Veljka Kajtazija ”Snovi jednog Roma” dajemo do znanja da romska zajednica ima svoje pisce i pjesnike, knjige na romskom jeziku, ali i na hrvatskom i engleskom jeziku jer ih želimo približiti svim čitateljima. Ponosna sam na svoje suradnike i gospodina Kajtazija i zahvalna na svemu što smo učinili, a zbog čega i ja, ali i svi pripadnici romskog naroda možemo biti ponosni na svoju nacionalnost.

Knjiga Snovi jednog Roma, iako je autobiografija te kao takva predstavlja život pojedinca, govori i o romskom narodu tako da se u njoj mogu pronaći gotovo svi pripadnici ove nacionalne manjine. Upravo to ističe i sam autor na prvoj stranici knjige riječima: Romi su uglavnom nevidljivi. Biti Rom jako je teško, opstati kao Rom još je teže, a saznati više… sad je prilika, a čitav se odlomak detaljno objašnjava kroz cijeli sadržaj. Bolje upoznavanje većinskih naroda s njihovim romskim sugrađanima ključno je za bolje razumijevanje i kvalitetniji suživot, a to je ujedno bio i cilj predstavljanja knjige na Interliberu. U razgovoru o knjizi pored autora sudjelovali su Veljkovi dugogodišnji prijatelji i suradnici Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Aleksandar Racz, prodekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Istaknuli su osobine Veljka Kajtazija, poput marljivosti, predanosti, vizionarstva i odgovornosti, a zbog kojih je suradnja na projektima usmjerenim na boljitak romske zajednice prerasla u prijateljstvo.

Na predstavljanju je sudjelovao još jedan Kajtazijev suradnik iz vremena njegove profesionalne karate karijere Berislav Jandrić, predsjednik Karate saveza Hrvatske (od 1972. do 1974. te od 1975. do 1981. godine) koji je s publikom podijelio svoje dojmove o Veljku kao vrhunskom karate borcu i treneru. Bez ikakve sumnje, Veljko je čovjek koji u svemu što radi ostvaruje vrhunske rezultate, tako je bilo u osobnim profesionalnim borbama, s uspjesima i rezultatima koje su postizali njegovi učenici, a tako je nastavio i u svom političkom djelovanju realizacijom projekata zbog kojih romska zajednica više nikada neće biti nevidljiva, rekao je. Osvrnuo se zatim i na nepravdu koju je Hrvatski karate savez učinio Veljku izricanjem doživotne suspenzije od tadašnjeg predsjednika HKS-a, dodavši kako pravde ipak ima jer je ta ista osoba danas u istražnom zatvoru.

Nakon završetka službenog dijela predstavljanja autobiografije, autor je tijekom kratkog druženja s publikom potpisivao knjige, a zatim s gostima i predsjednicom SRRH “KALI SARA” obišao štand na kojem su između ostalih izložena i druga izdanja u kojima se pojavljuje kao autor ili ko-autor, poput serijala edukativnih slikovnica za najmlađe Sara, Zbornika Svjetskog dana romskog jezika i Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu te knjige Romanipe – Iz sjene na svjetlo.

Drago mi je što po prvi puta na Interliberu, ovako značajnom sajmu za sve ljubitelje pisane riječi, posjetitelji mogu doći i na štand jedne romske udruge koja ima više od 60 izdanja. Upravo u godini čitanja 2021, a koju je proglasila Vlada RH na prijedlog Ministarstva kulture i medija “KALI SARA” je objavila i dva nova izdanja, po svom književnom karakteru rijetka u romskoj književnosti, a to je moja autobiografija “Snovi jednog Roma”i zbirka narativno-novinarskih pripovijetki “Romanipe – Iz sjene na svjetlo”. Dodatno me čini ponosnim kad vidim da je “KALI SARA” među najpoznatijim hrvatskim izdavačima uspjela pobuditi interes posjetitelja svojim izdanjima. Zahvalio bih se svim suradnicima i članovima SRRH “KALI SARA” što su u okviru Interlibera organizirali predstavljanje moje knjige, koju sam do sada predstavio u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu odmah po objavljivanju, a zatim i u gradovima Belom Manastiru i Slavonskom Brodu, a nastojat ću je predstaviti u još nekim gradovima u Hrvatskoj. Također, zahvaljujem redakciji Phralipena što je popratila sudjelovanje “KALI SARA” na Interliberu, kao i predstavljanje moje knjige, što je značajn kulturni događaj za romsku zajednicu u Hrvatskoj, rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi u razgovoru za Phralipen.

Za kratki razgovor zamolili smo i Alena Tahirija, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH koji se nakon sudjelovanja na predstavljanju knjige Snovi jednog Roma pridružio posjetiteljima na štandu “KALI SARE”. Izuzetno mi je drago da sam danas usprkos svim obavezama, a koje su u ovo doba godine posebno brojne, uspio doći na Interliber, prisustvovati predstavljanju knjige cijenjenog zastupnika i suradnika Veljka Kajtazija te posjetiti štand na kojem su izložena brojna izdanja Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”, rekao je Alen Tahiri i dodao: Još uvijek nemam snage pročitati ovu knjigu jer je u mnogočemu njezin autor opisao i moj život. Muškarcima tradicionalnog odgoja nije lako suočiti se s emocijama koje bez ikakve sumnje potiče ova knjiga. U njoj su opisani trenuci u kojima realnost donosi veliko razočaranje, vraća korak unazad, ponovno suočava s nepravdom koju Romi vrlo često doživljavaju u svom životu, što nije rijedak slučaj kad se radi o bilo kojoj marginaliziranoj skupini pa ni ja nisam bio izoliran od takvog pristupa u pojedinim životnim situacijama. Promocija kojoj sam danas prisustvovao u meni je evocirala razgovore koje sam vodio sa svojim ocem i podsjetila me na njegove riječi kojima me učio vještini komunikacije s ljudima i odgovornosti koju imamo za svaku izgovorenu riječ, a koja može povrijediti drugoga jače od mača, ali isto tako može istinski usrećiti i razveseliti onoga ili one kojima je upućena.

Čovjek je prije svega političko biće o čemu je još i Aristotel govorio, a situacija uslijed pandemije iznimno je nepovoljna za održavanje nama tako neophodne socijalizacije. To dodatno otežava ostvarenje snova svakog čovjeka, onemogućava nas da doprinesemo međusobnim osjećajima zadovoljstva i bliskosti koje pružamo jedni drugima pa mi je stoga još draže što sam svojim sudjelovanjem i uključivanjem u razgovor uspio na licu autora, ali i publike izazvati iskreni osmijeh.

Djelatnici SRRH ”KALI SARA” koji su neumorno stajali na štandu i s osmjehom  odgovarali na sva pitanja posjetitelja zadovoljni su posječenošću, koja je općenito ove godine manja nego proteklih godina u skladu s epidemiološkim mjerama i savjetima pa ipak interes publike za romskom književnošću postoji. Najveću pažnju, uz dva nova književna izdanja, a koja smo spomenuli, izazvali su primjerci časopisa Phralipen koje su mnogi od njih ponijeli svojim kućama.  Jedna od posjetiteljica Interlibera prisustvovala je predstavljanju knjige Snovi jednog Roma, a zatim smo je nešto kasnije zatekli i na štandu “KALI SARE”. Na naše pitanje o dojmovima odgovorila je: Po prvi puta dublje promišljam o položaju Roma i diskriminaciji koju doživljavaju jer nikada do sada nisam o tome slušala od nekoga tko je to osobno proživio i zaista me se dojmilo. Želim pročitati još nešto više pa ću sa sobom kući uz knjigu ponijeti i nekoliko primjeraka časopisa.

Svi koji nisu uspjeli pogledati izdanja Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” na Interliberu mogu to učiniti u Središnjoj romskoj knjižnici u Ulici Pavla Hatza 23/5 u Zagrebu u kojoj se uz izdanja “KALI SARE” nalaze i brojne knjige drugih romskih autora iz različitih zemalja svijeta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime