Postavljen prvi kamen spoticanja u spomen na stradale pripadnike romskog naroda u NDH

0
42
Foto: pixabay.com

U petak, 5. studenog 2021. godine, na Svjetski dan romskog jezika postavljen je prvi kamen spoticanja u spomen na stradale pripadnike romskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kamen spoticanja postavljen je u Parku 5, studenog, na mjestu s kojeg je u logore odvodeno 69 Roma iz šest romskih obitelji – Nikolić, Lakatoš, Štefanović, Maleković, Kovačević i Šajnović. Njihova sudbina ostala je nepoznata.

Romi su u Jasenovac dovođeni u prenatrpanim stočnim ili teretnim vagonima, a prije same deportacije bilo im je obećano da se preseljavaju u Rumunjsku i Banat, kako ne bi pružili otpor, stoji na stranicama Romskog memorijalnog centra. Njihova imovina bila je zaplijenjena i kasnije prodavana na javnim dražbama. Po dolasku u Jasenovac Romi su podijeljeni u dvije skupine. Jači, sposobniji Romi odvajani su za prisilan rad, dok su drugu skupinu činili žene, djeca, bolesni i nemoćni. Za razliku od ostalih zatvorenika, nisu bili bilježeni pojedinačno, već je samo navođen podatak o broju pristiglih vagona. Sve osobne stvari, dragocjenosti i novac morali su predati čuvarima.

Zahvaljujući „kamenu spoticanja” kući se, odnosno u sjećanje do sada “vratilo” preko 75.000 žrtava u 25 zemalja, uključujući Hrvatsku. Ta mala, ali svojim značenjem itekako velika umjetnička spomen-obilježja ugrađena su u pločnike 2.000 gradova i manjih mjesta u  Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Mađarskoj, Moldaviji, Nizozemskoj, Norveškoj,  Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Ukrajini, navode iz Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Taj je projekt u svijetu pokrenuo njemački umjetnik Gunter Demnig, a od 2015. s istim ciljem djeluje i zaklada STIFTUNG – SPUREN. Centar tolerancije provodi ovaj projekt upravo u suradnji s tom zakladom, ali i sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Mislim da je ovo dobar način za osvještavanje javnosti prisjećanja kako se takve stvari više ne bi ponovile, istaknula je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i čuvanja sjećanja na holokaust, a s njom se složio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je naglasio važnost postavljanja kamena spoticanja upravo na Svjetski dan romskog jezika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime