Sjećanje na romske žrtve Drugog svjetskog rata

0
16
Foto: Phralipen

Blagdan Svih svetih svake godine slavimo prvoga dana u mjesecu studenom, slaveći tako one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim ponašanjem ostvarili ideal kršćanskog života i očuvali svoje duše za vječni život. Ova se svetkovina slavi još od 4. stoljeća kao spomen na sve preminule mučenike, a temeljem odluke Katoličke crkve iz dopa Pape Grgura III.

Molitvom i odlaskom na groblje na taj dan sjećamo se svojih bližnjih predaka i onih koji su nas napustili u ovom životu te simbolično ostavljamo cvijeće i palimo svijeće za njihove duše.

Po prvi puta u Hrvatskoj Romi su na blagdan Svih svetih odali počast romskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu te su na groblje u Uštici svečano položili vijence i zapalili svijeće. Među delegacijom koju su vodili saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” bili su suradnici Saveza te članovi Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na mjestu današnjeg groblja identificirana je 21 masovna grobnica u kojoj su pokopani ubijeni Romi i Romkinje za vrijeme ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj tragičan dio romske povijesti naziva se Samudaripen, što u prijevodu znači potpuno ubijanje.

Ističući kako je ovo mjesto patnje i simbol traume koju romski narod osjeća i danas te kako svi pokopani, ali i njihovi nasljednici i članovi obitelji zaslužuju mir i poštovanje prisutni su izrazili želju da ova gesta postane tradicionalna. Polaganjem vijenaca i na spomen ploču kod Zida boli te razgledavanjem postava u Romskom memorijalnom centru željeli su poslati poruku budućim generacijama da žrtve nisu i nikada ne smiju biti zaboravljene te da treba zadržati nadu da je bolji i solidarniji svijet moguć.

S istom porukom za nekoliko će dana u Zagrebu, u Parku 5. studenog biti postavljen prvi kamen spoticanja u spomen na stradale pripadnike romskog naroda, u okviru projekta koji provodi Centar tolerancije u suradnji s njemačkom zakladom STIFTUNG – SPUREN te Savezom Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime