Švedska dobiva prvu knjižnicu posvećenu romskoj literaturi i kulturnoj produkciji

0
22
Foto: pixabay.com

Nedavno je najavljeno otvaranje prve knjižnice Roma u Švedskoj. Novi objekt u Malmöu, koji će ljubiteljima književnosti omogućiti iščitavanje romske literature, otvara se za godinu dana.

U Malmöu, i drugim knjižnicama u Švedskoj već postoji nekoliko romskih čitalačkih odjela, ali knjižnica posvećena  romskoj literaturi i kulturnoj produkciji bit će prva te vrste u zemlji. Knjižnica će sadržavati literaturu na različitim romskim dijalektima, literaturu romskih autora i knjige na švedskom jeziku o romskoj kulturi.

Vijeće Europe procjenjuje da u Švedskoj živi oko 42.500 Roma (0,46 posto stanovništva), a strategija za uključivanje Roma koju je Švedska izradila za razdoblje od dvadeset godina (do 2032. godine) pokriva područja obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i stanovanja te kulturu odnosno jezik i civilno društvo.

Jedinstvena u Europi

Prošle godine otvorena su vrata Središnje knjižnice Roma u Hrvatskoj. Knjižnica je zamišljena kao mjesto korištenja prikupljene građe te sakupljanja i arhiviranja iste za buduća vremena te kao centar kulture i događanja. Po svojem cilju i strukturi Središnja knjižnica Roma specijalna je knjižnica što znači da je samostalna ili knjižnica u sastavu koja pokriva određenu znanstvenu disciplinu ili određeno polje znanja, odnosno, područje specijalizirane djelatnosti, u ovom slučaju djelatnosti vezane uz prikupljanje sveobuhvatne građe o Romima.

Službena stranica Knjižnice tako nudi opciju online kataloga i digitalne zbirke, ali i mogućnost online čitanja izdanja Moje putovanje u Indiju, Romi u Domovinskom ratu, Rromengo drom te Planirano i ostvareno.

Središnje knjižnice nacionalnih manjina

Središnje knjižnice nacionalnih manjina dio su programa narodnih/gradskih knjižnica pa tako osim Središnje knjižnice Roma, djeluje i Središnja knjižnica Mađara u Belom Manastiru, Središnja knjižnica za češku manjinu u Daruvaru, Središnja knjižnica Slovaka u Našicama, Austrijska čitaonica i Središnja knjižnica Austrijanaca u Osijeku, Središnja knjižnica Talijana u Puli, Središnja knjižnica Albanaca, Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca i Središnja knjižnica Srba u Zagrebu, Središnja knjižnica Slovenaca u Karlovcu te Središnja knjižnica za Bošnjake u Sisku.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime