Najava – Svjetski dan romskog jezika 2021

0
139
Foto: SRRH "KALI SARA"

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” pripremio je prigodan program povodom i uoči Svjetskog dana romskog jezika koji je 5. studenog 2015. godine službeno proglasila Opća skupština UNESCO-a na inicijativu Republike Hrvatske.

Dana 3.studenog 2021. godine u 18 sati održat će se promocija knjige Rromanipe – Iz sjene na svjetlo urednica Maje Grubišić i Selme Pezerović dok će dan poslije, 4. studenog, književnu večer obogatiti druženje s romskim književnikom Alijom Krasnićijem te posebnim gostima Majom Jovanović i Nedžmedinom Nezirijem, dobitnicima ovogodišnje nagrade za životno djelo.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika održat će se 5. studenog 2021. godine s početkom u 11:00 u prostorima SRRH “KALI SARA” (Ulica Pavla Hatza 23/5, Zagreb), na istoj lokaciji kao i dvije književne večeri koje će mu prethoditi. Prije početka svečanosti najavljeno je okupljanje u Parku 5. studenoga, uz česmu pored OŠ Tina Ujevića (križanje Savske i Koturaške ulice) u 9 sati povodom otkrivanja Stolpersteine – kamena spoticaja, za 69 Roma iz obitelji Nikolić, Lakatoš, Štefanović, Maleković, Kovačević, Šajnović.

Poseban program u Slavonskom Brodu

Ove godine Svjetski dan romskog jezika obilježit će 6. studenog i u Slavonskom Brodu u Brodsko-posavskoj županiji.

Prvi dio programa održat će se u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod (Trg Stjepana Miletića 12) s početkom u 15 sati gdje će se otvoriti izložba 50 godina od prvog Svjetskog kongresa Roma 1971. godine. Nakon toga u 15:30 sati uslijedit će predavanje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija na temu Važnost i utjecaj obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, te će se program nastaviti promocijom dviju knjigu – Snovi jednog Roma, autora Veljka Kajtazija, i Romanipe – iz sjene na svjetlo, autorica Maje Grubišić i Selme Pezerović. Nakon programa planirano je druženje uz domjenak.

Drugi dio programa nastavlja se prikazivanje filma Romi u Domovinskom ratu s početkom u 18:15 sati na istoj adresi u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić.

Dolazak na događanja potrebno je potvrditi organizatoru do ponedjeljka, 1. studenog 2021. godine, na e-mail kalisara@kalisara.hr ili na broj telefona 01/888-7673.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime