Adio, ZDS!

0
59
Foto: commons.wikimedia.org

U nedavnom intervjuu za Jutarnji list novi predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić izrazio je jasan stav o ustaškom pozdravu Za dom spremni oko kojeg je sudačka praksa po pitanju kažnjavanja bila vrlo neujednačena.

Kod nas se prikazuje kao da je taj poklič nešto što je stvar ideoloških prijepora između ljevice i desnice, pa onda su jedni za ustaše, drugi za partizane, pa je, eto, normalno da nikad ne mogu postići dogovor o tome. To je sasvim pogrešno. Kao društvo, prije svega moramo povući jasnu crtu između onoga što je crno, a što bijelo, kazao je Dobronić.

Poručio je kako u slučaju pozdrava Za dom spremni ne smije postojati fluidna razlika. Stvari su jasne: pod tim su pokličem ljudi bili ubijani bez ikakvog povoda i razloga, na temelju nepojmljivih kriterija koji ne mogu i ne smiju postojati. Tu nema nikakve dvojbe. To je civilizacijsko pitanje. Ne može se civilizacija – a pravni sustav jest temelj civilizacije – zasnivati na tome da se veličanje zločina imalo tolerira, rekao je Dobronić.

Istaknuo je kako Hrvatska treba slijediti primjer Njemačke i Austrije. Oni su se toga vrlo jasno odrekli, a mi sad lutamo  bi-ne bi. A, osim toga, u Ustavu jasno i glasno piše da je Republika Hrvatska nastala na temelju stečevina ZAVNOH-a, Ustavni sud je u više odluka rekao svoje, izdao i priopćenje o tome, naglasio je Dobronić, dodavši kako su u Austriji upravo desne stranke uvele zabranu svih takvih pozdrava i simbola.

Vezano uz to, poručio je i kako sve stranke i svi pojedinci koji sudjeluju u javnom životu, od lijevih do krajnje desnih, ne smiju imati nikakvih problema s tim da osude taj poklič kao apsolutno nedopušten.

Domovinski spreman

Nakon što je intervju s Dobronićem objavljen, stigle su očekivane poruke pobune iz Domovinskog pokreta, koji je uvijek spreman.

Dobroniću, ne diraj u svetinje! Kada su hrabri HOS-ovci sa svojim insignijama, ginuli za državu u kojoj si ti sada predsjednik Vrhovnog suda, imao si dovoljno godina da budeš jedan od njih, ali taj put nisi odabrao. Odakle ti pravo, Radovane Dobroniću, da ‘nedopustivim’ proglašavaš pozdrav pod kojim je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH, na Oltar Domovine svoj život položilo više od sedam stotina hrvatskih vitezova?! Njihov je odabir bio da ratuju i ginu pod svojim znakovljem, i tvoje prijetnje danas, trideset godina nakon Domovinskog rata, nanose novu bol njihovim majkama, braći i sestrama, kćerima i sinovima, stoji u njihovoj Facebook objavi.

Uz poruke tko si ti da im sudiš i ne diraj u svetinje, Domovinski pokret još se jednom razbacao svojim izlizanim ratno profiterskim metodama, ali nasreću, njihov performerski pravednički bijes ostaje na marginama.

Na pola puta

Jasno određivanje novog predsjednika Vrhovnog suda prema pozdravu ZDS svakako je važan i poželjan korak ka micanju najprljavijih simbola ovdašnje prošlosti, pod kojima se ljude sustavno tlačilo i ubijalo. Naravno, ZDS nije jedini problem. U izvješću od ove godine, Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) detektira još nekoliko problema u pogledu svakodnevne diskriminacije i rada na otvorenijem društvu.

ECRI izražava zabrinutost oko dizajna i provođenja ‘Građanskog odgoja’ i utvrđuje da predmet još nije u potpunosti uveden u cijeloj zemlji niti se obuka za nastavnike provodi na sustavan način. S obzirom na to, ECRI ponavlja važnost sveobuhvatne usredotočenosti na učenje o ljudskim pravima i otvorenosti prema drugima unutar okvira građanskog odgoja, što ne smije biti prepušteno samo individualnoj motivaciji nastavnika.

ECRI pozitivno primjećuje napore praćenja i izvješćivanja o položaju Roma u Hrvatskoj, Strategiji inkluzije (NRIS) i studiji koja je prikupila osnovne podatke o socioekonomskom položaju romske zajednice 2018. godine, kao prvi primjer takvog mapiranja.  U jesen 2020. godine osnovano je i novo Povjerenstvo za praćenje provedbe strategije. Međutim, ECRI upozorava na nedostatak koordinacije između središnjih, regionalnih i lokalnih vlasti u provedbi NRIS-a i rješavanju poteškoća Roma i Romkinja. Stoga potiče vlasti da više ulažu u uspostavu i mobilizaciju regionalnih timova diljem zemlje. Iako su dobri temelji položeni, ima još puno puta po kojem treba žustrije hodati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime