Oni su uspjeli – Serijal od pet kratkih dokumentarnih filmova o uspjesima Roma

0
103
Foto: screenshot/Youtube

“Oni su uspjeli” naziv je serijala od pet kratkih dokumentarnih filmova o Romima i Romkinjama koji su radom postigli uspjehe u životu i zajednici u kojoj žive. Prvi dokumentarac pod nazivom Zoričin novi život objavljen je već na Youtube kanalu Varaždinskih vijesti i moguće ga je pogledati besplatno.

Dokumentarce je realizirala ekipa video produkcije Varaždinskih vijesti pod pokroviteljstvom Saveza  Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Izuzetno mi je drago da su Varaždinske vijesti, u suradnji sa SRRH “KALI SARA”, inicirali jedan ovakav dokumentarni film. I sama SRRH “KALI SARA” zna vrijednost istih, tim više jer je i sama producirala dva dokumentarna filma – Romi u Domovinskom ratu i KALI SARA-prvih deset godina”. Dobro je da u arhivi imaju i ovakav dokumentarni film koji pokazuje na koji način potaknuti mlade Rome, koji unatoč svoj diskriminaciji i predrasudama s kojima se susreću, uz malu pomoć romske zajednice mogu biti uspješni. Siguran sam da će ovaj film s nekoliko takvih primjera doprijeti do romske zajednice, a ja ću ih uvijek podržati, izjavio je saborski zastupnik, Veljko Kajtazi.

Na linku ispod moguće je pogledati prvi u nizu dokumentarnih filmova o Zorici Mirić, majci troje djece i supruzi, koja trenutno radi u kuhinji jednog hotela. Na pitanje što bi mjenjala, Zorica navodi: Žao mi je što nisam školu završila.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime