Održan sastanak o pripremi za međunarodnu znanstvenu konferenciju povodom Svjetskog dana Roma 2022. godine

0
36
Foto: facebook/Veljko Kajtazi

Danas je održan radni sastanak na kojem su se okupili saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar na kojem su zajednički ugostili direktora Indijskog vijeća za kulturne odnose Nj. E. g. Dinesha K Patnaika u sklopu priprema za međunarodnu znanstvenu konferenciju povodom Svjetskog dana Roma 2022. godine.

Indijsko vijeće za kulturne odnose (ICCR) koje ima 18 regionalnih centara u Indiji i 38 ureda u inozemstvu osnovano je 1950. kao tijelo koje će aktivno sudjelovati u kreiranju i implementaciji programa vanjske kulturne politike Indije s ciljem jačanja kulturnih odnosa i razumijevanja te promocije kulturnih razmjena među narodima.

Glavne teme sastanka bile su daljnji razvoj hrvatsko–indijskih odnosa, osobito u području kulturne suradnje kroz provedbu zajedničkog Programa kulturne razmjene između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije za razdoblje 2019 – 2022, te pripreme za održavanje Međunarodne konferencije o Romima u travnju iduće godine u Zagrebu. Konferenciju organizira SRRH “KALI SARA” uz podršku Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih poslova Indije i Veleposlanstva Rerpublike Indije u Hrvatskoj, a u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar i Insitutom za migracije i narodnosti u Zagrebu.

Generalni direktor Indijskog vijeća za kulturne odnose Dinesh Patnaik kazao je kako Indija planira niz aktivnosti radi daljnjeg približavanja svojeg bogatog kulturnog naslijeđa hrvatskim građanima.

Nakon konferencije, koja će se održati od 10-12. travnja sljedeće godine, planiran je i obilazak Romskog memorijalnog centra Uštica te koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu. Više detalja uskoro.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime