Dani kulture Roma u Osječko-baranjskoj županiji

0
54
Foto: Phralipen

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ”KALI SARA” Suzana Krčmar i predstavnici vijeća romske nacionalne manjine iz svih dijelova Hrvatske protekli su vikend proveli družeći se s romskom zajednicom Osječko-baranjske županije.

U petak, 15. listopada 2021. godine, u Centru za kulturu grada Belog Manastira otvorena je izložba 50 godina od prvog Svjetskog kongresa Roma koja donosi pregled rada i događanja na tom kongresu: ulomke govora sudionika, pregled rada pet specijaliziranih komisija koje su se bavile obrazovanjem, socijalnim problemima, reparacijama za ratne zločine, kulturom i jezikom, te pregled zaključaka kongresa.  Izložba je izložena u travnju 2021.  u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice prilikom obilježavanja Svjetskog dana Roma, a posjetitelji u Belom Manastiru mogu je razgledati tijekom sedam narednih dana. Prvi svjetski kongres Roma održan u Londonu 8. travnja 1971. jedan je od najznačajnijih događaja za Rome u cijelom svijetu. Saborski zastupnik Kajtazi otvarajući izložbu naglasio je  najvažnije zasluge kongresa-  uvođenje etnonima Rom, priznanje romskog jezika i kulture te odavanje počasti za milijune ubijenih Roma u vrijeme Drugog svjetskog rata.

U Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru održana je potom i promocija autobiografije Veljka Kajtazija Snovi jednog Roma, a kroz motiv predstavljanja ”Budi bolji od Dragoljuba” objasnio je svoju težnju usmjerenu prema čitateljima da shvate koji je istinski san svakog Roma. Publici je objasnio riječima: Dragoljub je inače moj susjed koji nije Rom, njegova majka se družila s mojom. Dragoljub je bio stariji od mene i dva puta se kandidirao za upis u vojnu školu i bio odbijen. Treći put je uspio, kada sam i ja upisao školu. On je bio iz većinskog stanovništva, a ja sam bio Rom i bilo je teško boriti se za poziciju i ravnopravnost u društvu, moja majka je bila nepismena, ali joj je bilo važno obrazovanje. Otac nikada nije došao na roditeljski sastanak, uvijek je to činila majka. Govorila bi profesorima: Moje dijete zna, pitajte ga! I onda kada sam upisao vojnu školu, majka mi je rekla da zna da će mi biti jako teško, ali da probam biti bolji od Dragoljuba.

Autobiografiju Snovi jednog Roma posvetio je svojoj majci, a majčina poruka postala je njegov životni moto, jer kako kaže, uvijek kroz život naiđe na nekog Dragoljuba. Ovim je izdanjem Veljko Kajtazi obogatio svoj stvaralački opis koji broji više od 30 izdanja, a prvu knjigu Karate objavio je 1997. godine.

Otvorenjem izložbe i promocijom knjige započelo je ovogodišnje obilježavanje Dana kulture Roma u Osječko – baranjskoj županiji, a dva kulturna događaja uvertira su i nadolazećem Svjetskom dana romskog jezika, koji se obilježava svake godine 5. studenog. Podsjetimo i na Kajtazijevo zalaganje da se Svjetski dan romskog jezika počne obilježavati u cijelom svijetu. Prvo obilježavanje praznika održano je 2009. godine u Zagrebu, Hrvatski sabor službeno ga je priznao tri godine kasnije, a UNESCO je 5. studeni proglasio Svjetskim danom romskog jezika 2015. godine.

U subotu, 16. listopada 2021. godine, su predsjednica SRRH ”KALI SARA” Suzana Krčmar i zastupnik Veljko Kajtazi održali radni sastanak na kojem su se utvrđivali planovi i projekti za predstojeću godinu, a nakon toga održana je svečana sjednica Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije na kojoj su uručena i priznanja.

Udruga romski nacionalni forum, ujedno članica SRRH ”KALI SARA” i Vijeće romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije zajednički su u Belom Manastiru organizirali malonogometni turnir s ekipama iz čitave Slavonije, a pobjednik je bila ekipa iz Slavonskog Broda. Također, održana je i fišijada na kojoj se deset ekipa natjecalo u pripremanju najboljeg fiš paprikaša, a prisutni su bili  i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob te zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime