Na drugom Romskom bijenalu pedeset umjetnika iz cijelog svijeta

0
34
Foto: roma-biennale.com

Kao i mnoga događanja i programi i ovogodišnje Romsko bijenale moralo se prilagoditi novonastaloj situaciji izazvanoj pandemiji korona virusa. Organizatori Bijenala tako su ovaj, za romsku zajednicu, ali i sve kulturne radnike i ljubitelje umjetnosti, veliki projekt učinili hibridnim – s mnoštvom događaja organiziranima u javnom prostoru i putem društvenih mreža i online platformi.

Po viziji Damiana Le Basa nije važno koliko je velik ili mali romski bijenale, niti koji oblik ili fokus ima. On je imao ideju o fluidnom festivalu, koji se može prilagoditi bilo kojim danim uvjetima. Najvažnije mu je bilo zadržati kontinuitet izjavila je Luna De-Rosa iz Roma Trial organizacije. Ovogodišnji Bijenale realiziran je kroz pet poglavlja kroz koja umjetnici i umjetnice istražuju različite aspekte koncepta BITI OVDJE, a povodom pet različitih obljetnica povezanih s poviješću i aktualnom stvarnošću Roma. 

Drugo po redu Bijenale Roma bio je veliki izazov za cijeli tim – činilo se kao trčanje maratona u sprinterskom tempu! No, nevjerojatno smo ponosni što smo mogli uključiti pedeset umjetnika i umjetnica, predstaviti javnosti veliki izbor umjetničkih pristupa i djela, steći solidarnost u različitim ugroženim zajednicama i naravno dati do znanja DA SMO TU!, što je i moto ovogodišnjeg Bijenala, dodaje De-Rosa, te nastavlja:

Stoga je svaki plakat koji visi u javnom prostoru i svaki klik na web stranici i društvenim mrežama Bijenala Roma za nas vrhunac, jer je proteklih mjeseci bilo teško doći do publike. Završnim događajem 24. listopada, predstavljanjem svakog umjetničkog djela na plakatu i video izložbi, ostvaruje se naš krajnji san.

Godine 2012, šezdeset i sedam godina od završetka Drugog svjetskog rata, otkriven je spomenik ubijenim Sintima i Romima Europe, žrtvama nacističkog režima, u Berlinu. Bijenale tako završava na godišnjicu otkrivanja tog spomenika, 24. listopada, označavaju tako važan povijesni datum za romsku zajednicu. Program zatvaranja Bijenala dostupan je ovdje, a počinje u 14 sati druženjem s gypsy-jazz kolektivom Radio Django, sa sjedištem u Berlinu. Nakon toga nastavlja se u glazbenom tonu s Riah Knightom, Lindy Larsson Forss i Ivom Bittovom, a u klubu ACUD MACHT NEU bit će izloženi svi plakati i videi umjetnika koji su u različitim fazama sudjelovali na 2. Bijenalu Roma.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime