Održan drugi po redu Kongres mladih Roma i Romkinja

0
175
Foto: Phralipen

Protekli vikend, od 8. do 10. listopada, u Hotelu Belvedere, u Vrsaru, održan je drugi po redu Kongres mladih Roma i Romkinja.

Trodnevni je skup okupio četrdesetak mladih iz cijele Hrvatske te desetak gostiju, predavača i predavačica, koji su kroz niz interaktivnih predavanja, radionica, igara te forum teatar, otvarali i problematizirali neka od ključnih pitanja za rad, razvoj i mobilizaciju mladih u romskoj zajednici.

Naslanjajući se na inicijalnu motivaciju koja je prethodila pokretanju prvog Kongresa – osnaživanje i poticanje mladih Roma i Romkinja na promišljanje vlastita doprinosa boljitku romske zajednice, povezivanju i unutarnjoj homogenizaciji, ali i pitanju bolje integracije u većinsko društvo te sistemskih razloga koji otežavaju i usporavaju te procese – Organizacijski odbor, ove godine sastavljen od Senada Bajrića, Lee Oršuš, Anese Šabani, Bože Levakovića i Talite Jašarevski, uz infrastrukturnu i logističku podršku Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, odradio je lavovski organizacijski posao cjelokupnog događaja, planiranja, osmišljavanje i provedbe agende.

Ključne teme bile su posvećene važnosti obrazovanja, zaštiti i promicanju prava romske nacionalne manjine, pitanjima diskriminacije u obrazovanju i pri zapošljavanju, reproduktivnim pravima i zdravlju te važnosti političkog aktivizma za romsku zajednicu.

Pozdravne riječi prvi dan, dali su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica SRRH “KALI SARA”, Suzana Krčmar, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri, predsjednica Odbora za nacionalne manjine Skupštine Grada Zagreba, Marta Kiš, predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine Republike Srbije, Dalibor Nakić te predstavnik Organizacijskog odbora Kongresa mladih, Senad Bajrić.

Potom su temu reproduktivnog zdravlja, prevencije i reproduktivnih prava otvorili Danijel Bursać i Anesa Šabani, a rasprava koja je uslijedila pokazala je koliko je senzibilizacije za temu i informiranost o njoj jednako važna za Romkinje koliko i za Rome.

U subotu, 9. listopada, susret se nastavio prezentacijom ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alenom Tahirijem, koji je dao pregled institucija i dokumenata posvećenih zaštiti i promicanju mjera koje stoje na raspolaganju Romima i Romkinjama u sklopu formalnog i neformalnog obrazovanja,  a potom je Suzana Kunac, sociologinja i voditeljica projekta Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice, održala predavanje na temu “Uključivanja Roma u hrvatsko društvo: žene, mladi i djeca” prema istoimenoj suautorskoj knjizi, s posebnim naglaskom na prezentaciju rezultata istraživanja koja se odnose na mlade Rome i Romkinje.

U nastavku su, unutar formata forum teatra, članovi i članice Organizacijskog odbora, odigrali dvije scene, jednu posvećenu problematizaciji diskriminacije u školi, a drugu diskriminaciji s kojom se susreću pri zapošljavanju, i koje su imale i nekoliko svojih iteracija kada su se uključili i ostali sudionici i sudionice. Scene su tematski pratile izlaganje u dva dijela koje održala zamjenica Pučke pravobraniteljice, Dijana Kesonja, koja je ukazala i na neke od institucionalnih i pravnih instrumenata sankcioniranja i suzbijanja diskriminatornih praksi.

U poslijepodnevnim i večernjim satima, interaktivno predavanje radioničarskog formata, održala je Andrijana Parić na temu moblizacije i razvoja zajednice, dok joj se u drugom dijelu na temu važnosti političkog aktivizma za romsku zajednicu priključio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Podijeljeni u radne grupe po županijama, sudionici i sudionice, istaknuli su neke od ključnih problema koji im otežavaju svakodnevni život u zajednici (poput potrebe za otvaranjem ambulate i apoteke, vrtića itd.) te su kroz svoje nacrte akcijskih planova naznačili što bi sve bilo potrebno za njihovo rješavanje i na koji način moblizirati institucije i svoju okolinu da se uspješno realiziraju određene ideje unutar određenog vremenskog roka.

Posljednji dan Kongresa, u nedjelju, Aleksandar Racz održao je inspirativno predavanje o važnosti obrazovanja za mlade Rome i Romkinje, a sudionici i sudionice nastavili su produbljivati razgovor o praksama društveno-političkog djelovanja kroz grupni rad na zaključcima Kongresa te planovima za njegovo treće izdanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime