Šetnjom po Sevilli

0
6
Foto: Phralipen

Španjolska je dom brojne romske zajednice u kojoj većina živi na jugu zemlje, u Andaluziji. Romi su sudjelovali u izgradnji španjolskih gradova, postajući njihov sastavni dio, dijeleći i čineći dio španjolske kulture. U andaluzijskom središtu, Sevilli, moguće je posjetiti Crkvu Roma (Iglesia De Los Gitanos), ali i druge povijesno-kulturne znamenitosti.

Od trga

Kad ljudi govore da je flamenco potekao iz Seville, oni zapravo misle na Trianiu. Smještena na obali rijeke Guadalquivir, Triana nudi bogatu tradiciju i povijest. Ta četvrt izrodila je brojne flamenco pjevače i plesače, a ako znamo da je Andaluzija područje u kojoj se isprepliću europska, maurska, afrička i arapska kultura, nije čudno da je flamenco za svoj dom upravo odrabrao nju. Ipak, Triana nije jedino mjesto gdje se mogu čuti zvuci flamenca. Na Španjolskom trgu u Sevilli često razne flamenco skupine plešu za slučajne prolaznike i posjetitelje. 

Preko muzeja

Muzej likovnih umjetnosti u Sevilli obuhvaća djela iz razdoblja gotike do 20. stoljeća, a ima vrijedan prikaz djela španjolskih slikara iz 17. stoljeća. Moguće je vidjeti neke od najboljih slika poznatih španjolskih majstora poput Velazqueza i El Greca, ali i nekoliko djela s prikazima romske zajednice. Tako se u muzeju nalazi skulptura Gitana Joaquina Bilbaoa iz 1904, ali i slika Jose Maria Rodríguez-Acoste pod nazivom Gitanos del Sacromonte. Za tu sliku dobio je nagradu 1908. godine, iste godine kada je slika naslikana. 

Do palače
 

Palača de las Dueñas koja je izgrađena krajem 15. stoljeća u renesanskom stilu sadrži tzv. Romsku sobu (Salon de la Gitana) u kojoj se nalazi skulptura Romkinje koja pleše flamenco. U toj dugačkoj sobi mogu se vidjeti starinski namještaj, nekoliko stoljeća stare tapiserije i porculan, kao i slike. Brončana skulptura nalazi se na sredini sobe koja je vojvotkinji od Albe bila omiljeno mjesto za fotografiranje. Palača je bila i mjesto  rođenja Antonia Machada, španjolskog modernističkog pjesnika. U jednom od svojih najpoznatijih djela Polja Kastilje Palaču opisuje ovako: Moje djetinjstvo su sjećanja na dvorište u Sevilli, i sjajni voćnjak s limunom koji sazrijeva... 

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime