Predstavljena reforma sustava socijalne skrbi

0
199
Foto: mrosp.gov.hr

U ponedjeljak, 4. listopada 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović prezentirao je predstavnicima medija reformu sustava socijalne skrbi.

Kako je navedeno na službenim stranicama Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, reforma sustava socijalne skrbi, predstavlja paket od sedam zakona i tri nacionalna plana, a kojima je zajednički cilj transparentni, učinkoviti i pravedniji sustav socijalne skrbi, usmjeren na korisnike. Paket uključuje novi Zakon o socijalnoj skrbi, novi Zakon o udomiteljstvu, pet zakona za regulirane profesije te tri nacionalna plana za razdoblje 2021-2027 – Nacionalni plan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga te Nacionalni plan izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Kroz implementaciju novog Zakona o socijalnoj skrbi osigurat će se kvalitetnije i dostupnije usluge, kao i uvođenje nove usluge poput socijalnog mentorstva, sveobuhvatne procjene i planiranja, prethodne stručne procjene, psihosocijalnog tretmana radi prevencije nasilnog ponašanja u obitelji. Jedna od najbitnijih promjena je jedinstvena metodologija za izračun cijene usluga, koja će omogućiti standardizaciju usluga i poboljšati njihovu kvalitetu na dobrobit korisnika sustava.

Ono što prijedlog novog zakona propisuje jest da posjedovanje automobila čija vrijednost ne prelazi 20 tisuća kuna više neće biti prepreka za dobivanje socijalne pomoći. Naime, prema postojećem zakonu primatelj zajamčene minimalne naknade ne smijeti imati ništa osim stana u kojem živi, pa tako ni automobil, neovisno o njegovoj vrijednosti.

U sklopu Zakona o socijalnoj skrbi sljedeće će se godine uložiti ukupno 361,9 milijuna kuna, a 2023. godine gotovo dvostruko više – 669,9 milijuna kuna. Sredstva su usmjerena prvenstveno na smanjenje rizika od siromaštva, kroz povećanje osnovice za izračun Zajamčene minimalne naknade i usklađivanje s potrebama najosjetljivijih skupina – djece, starijih, osobe s invaliditetom, promjenom ekvivalentne ljestvice. Tim Zakonom želi se smanjiti rizik od siromaštva pa će se ići na povećanje osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade i to za radno nesposobnog samca s 900 na 1400 kuna te za drugu odraslu osobu u kućanstvu s 480 na 560 kuna, kako prenosi Jutarnji list. Uz to, rast će i naknade za djecu pa će tako obitelj za svako dijete primati 760 kuna mjesečno umjesto dosadašnjih 320 kuna, a maksimalni iznos socijalne pomoći koju obitelj može dobiti raste na 150 posto od iznosa minimalne plaće.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime