U Čakovcu predstavljen Pilot projekt Roma mentora

0
37
Foto: Phralipen

Danas, 5. listopada 2021, u Čakovcu je povodom početka Pilot projekta Roma mentora koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma, upriličena svečanost na kojoj je Ministarstvo pravosuđa i uprave zainteresiranoj javnosti, partnerima i suradnicima iz lokalne sredine predstavilo sve aktivnosti koje planiraju poduzeti u okviru ovog projekta. Pilot projekt Roma mentora samo je jedna od aktivnosti projekta Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe ukupne vrijednosti 2.1000.000 eura koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014- 2021.

U okviru ovog Pilot projekta Ministarstvo će na razdoblje od devetnaest mjeseci zaposliti, na Ugovor o djelu, šest pripadnika romske nacionalne manjine sa područja Međimurske županije, nakon što isti završe edukaciju koju će provesti partneri iz Češke Republike. Obučeni Roma mentori, koji će biti zaduženi za konkretna naselja, bit će spona institucija s područja Međimurske županije (probaciji, policiji, zavodu za zapošljavanje, zavodu za javno zdravstvo, državnom inspektoratu, sustavu socijalne skrbi, sustavu obrazovanju) i romske zajednice u kojoj žive.

Njihova zadaća bit će motivirati klijente (osuđenike) da ispune obaveze koje proizlaze iz alternativne sankcije, pomagati i podržavati klijente (i njihove obitelji) u podmirivanju dugova, traženju posla, smještaja i slično, povezivati klijente s pružateljima drugih profesionalnih usluga u regiji te pomagati klijente u komunikaciji s vlastima, institucijama i obrnuto. Ovakav način povezivanja institucija i predstavnika Roma viđen je tijekom posjete Probacijskoj službi u Češkoj nakon čega je odlučeno provesti isti pilot program u Hrvatskoj.

Na svečanosti su tako prisustovali državni tajnik Josip Salapić, načelnik Sektora za probaciju Goran Brkić, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero, savjetnik Ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber,  predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar, voditeljica probacijskog ureda Zagreb II Vesna Zelić Ferenčić i drugi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime