Održani dopunski izbori za članove županijskih, gradskih i općinskih vijeća iz redova nacionalnih manjina

0
10
Foto: pixabay.com

U nedjelju, 3. listopada 2021. održani su dopunski lokalni izbori, odnosno dopunski izbori za članove županijskih, gradskih i općinskih vijeća iz redova nacionalnih manjina.

Kada gledamo romsku nacionalnu manjinu, odabrano je osam vijećnika i jedna vijećnica u različitim županijama odnosno općinama. U Koprivničko – križevačkoj županiji, u općini Peteranec u vijeće je izabran Martin Oršoš. U Osječko – baranjskoj županiji, u općini Darda u vijeće je ušao Branko Đurđević, a u općini Jagodnjak to isto je pošlo za rukom Milanu Bogdanu. Romi su dobili i svog predstavnika u Skupštini Međimurske županije, gdje je izabran Elvis Kralj. U općini Mala Subotica vijećnik je postao Ivan Oršoš, dok je u Orehovici u Općinsko vijeće ušlo dvoje Roma, Ivica Ignac i Marina Horvat. Također, u općinama Podturen i Pribislavec, vijećnici su postali Krešo Balog, odnosno David Oršuš.

Ove izbore karakterizirala je ogromna razlika u izlaznosti romskih glasača. Primjerice, u Jagodnjaku je izašlo njih preko  37 posto, a u Maloj Subotici je izašlo manje od mizernih jedan posto glasača. Također, valja spomenuti kako su romski predstavnici trebali biti izabrani i u općinama Petrijanec odnosno Kotoriba, ali nije bilo niti jednog kandidata iz redova romske nacionalne manjine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime