Od snova do postignuća

0
31
Foto: Phralipen

Stvaralački opus saborskog zastupnika dvanaest nacionalnih manjina Veljka Kajtazija broji preko 30 književnih naslova, poput knjige Karate, Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika, serijala slikovnica Sara za najmlađe te brojnih knjiga i zbornika posvećenih romskom jeziku, povijesti, književnosti te proslavi značajnih romskih blagdana, a ove godine svoje je stvaralaštvo okrunio autobiografijom Snovi jednog Roma. Knjiga je izadana u nakladi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, uz podršku tvrtke JANAF d.d., a publici je predstavljena 16. rujna 2021. godine u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ujediniti Rome oko zajedničkih vrijednosti, povijesti i kulturnih posebnosti te svega čime su doprinijeli razvoju svjetske kulture i društva općenito Veljkov je cjeloživotni san, a kako nadalje saznajemo iz uvoda, to je i san svakoga od njegove romske braće. Naslov autobiografije tako se, čini se, sam nametnuo. No, iako je autobiografija odraz njegovih snova, vidljivo je kako se ta vizija pretvara u misiju koju s velikom upornošću, snagom i voljom realizira korak po korak, a danas se ističe kao jedan od pokretača značajnih promjena u životima Roma i Romkinja.

No, budući da se romski narod već predugo nalazi na društvenoj margini još je dug put ka dubinskoj promjeni njegove realnosti, onda i integraciji u hrvatsko društvo. To se ne može postići unutar jednoga ljudskog vijeka pa svjestan situacije Veljko stvara čvrste temelje za nove generacije. U njega se mogu ugledati i na njegovim se ramenima uzdignuti svi koji budu gradili neku novu i sretniju budućnost za Rome u Hrvatskoj, ali i za Hrvatsku kao zemlju sretnijih ljudi, kazuje u predgovoru Goran Goran Beus Richembergh, Kajtazijev suradnik i prijatelj.

Knjiga je sadržajno podijeljena u sedamnaest cjelina, a na početku se nalazi vrlo dirljiva posveta majci Gjulji, autorovoj zvijezdi vodilji, koja je poginula kada je on imao 26 godina. O njezinoj golemoj ulozi u izgradnji njegove ličnosti doznajemo već u početnim poglavljima, a uz njezin lik vežemo i rečenicu: Pokušaj biti bolji od Dragoljuba. Tko je bio Dragoljub te s kojim se Veljko sve Dragoljubima susretao kasnije u životu doznajte iz knjige.

Tematika kronološki prati autorov život od ranog djetinjstva na Kosovu, preko odlaska u srednju vojnu školu u Sarajevo, perioda amaterskog i profesionalnog bavljenja karateom i rada na prvom Romsko-hrvatskom i hrvatsko-romskom rječnikusve do njegova aktivističkog i političkog djelovanja nakon osnivanja “KALI SARE” i ulaska u Hrvatski sabor. Osim toga, čitajući o odrastanju u romskoj mahali, prototipnom primjeru rodovske zajednice, možemo si bolje dočarati romski način života, a promatrajući suživot pripadnika manjine s većinskim stanovništvom možemo osjetiti težinu neprestane borbe s predrasudama.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime