Budi to što jesi – SRRH “KALI SARA” poziva pripadnike romske zajednice da se pri popisu stanovništva deklariraju kao Romi

0
237
Foto: srrh "kali sara"

Popis stanovništva 2021 započeo je 13. rujna samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani koje će trajati do 26. rujna 2021. godine. U procesu samopopisivanja građani imaju mogućnost digitalnim putem ispuniti upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva. O tome smo više pisali ovdje.

Tako je i SRRH “KALI SARA” u sklopu priprema za popis stanovništva sredinom ove godine započeo pripremnu kampanju kojom je postavio jumbo plakate u područjima gdje žive Romi, a s ciljem da potakne pripadnike romske zajednice da se pri popisu stanovništva dekalriraju kao Romi. Trenutno su dodatni plakati vidljivi na više mjesta među kojima su Nedelišće, Čakovec, Koprivnica, Rijeka, Pitomača, Slavonski Brod, Beli Manastir, Valpovo i Belišće. 

U fazi samopopisivanja na portalu e-Građani, u utorak do 15 sati uspješno je popisano više od 177 000 građana, izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku.Najviše građana popisano je u Gradu Zagrebu, njih 58.214, Splitsko-dalmatinskoj županiji 17.039 i u Primorsko-goranskoj županiji 14.985. Najmanje je popisanih u Ličko-senjskoj županiji, njih 1.118 te u Požeško-slavonskoj 1.892 i Virovitičko-podravskoj županiji – 1.930 osoba.

Cilj popisa stanovništva jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a rezultati istih su iznimno važni za nacionalne manjine. Oni će poslužiti osim za analizu stanja utvrđenoga popisom, i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime