Studijsko putovanje Istrom u organizaciji SRRH “KALI SARE”

 • BăieșiBăieși
 • 0
  34
  Foto: Phralipen

  Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i ove je godine nastavio s tradicionalnim studijskim putovanjima u kojima sudjeluju predstavnici romskih zajednica iz gotovo svih hrvatskih županija te bliski suradnici i partneri s kojima SRRH “KALI SARA” provodi niz projekata značajnih za poboljšanje i unaprjeđenje kvalitete života romske zajednice u Hrvatskoj. Nakon Dalmacije koju su posjetili prošle godine, upoznavanje primorskog dijela zavičaja nastavili su upoznavanjem Istre.

  Unatrag 6 godina Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“ tradicionalno organizira studijske posjete. Primarni cilj nam je okupiti sve predstavnike romskih zajednica i legitimne predstavnike romskih vijeća s područja svih županija u Republici Hrvatskoj te osim što ih ovakvim vrstama posjeta upoznajemo sa značajnim kulturnim i povijesnim znamenitostima pojedinih gradova i regija na ovaj način koristimo priliku da se svi međusobno povežemo, ujedinimo i u budućnosti kvalitetnije surađujemo,  rekla je predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar te dodala: Studijski posjet jednako je važan i zbog brojnih razgovora i sastanaka s predstavnicima Roma iz romskih naselja, kao i zbog brojnih ideja koje doprinose  razvoju  svih budućih aktivnosti, a koje  u bliskoj budućnosti Savez planira organizirati.

  Iako prema službenim podacima na području Istre živi oko 600 Roma, pokazatelji na terenu govore da ih ima znatno više, ali obilazak romskih naselja ovoga puta nije bio cilj putovanja. Od 8. do 12. rujna sudionici su  upoznavali turističke znamenitosti ovog kraja, od onih na njenom obalnom, primorskom dijelu do onih najzanimljivijih i najtraženijih sadržaja u unutrašnjim i ruralnim područjima.

  Prvi su dan u pratnji domaćina Veli Huseinija, predstavnika Roma Istarske županije i stručne turističke voditeljice gospođe Katje, kako su je zvali, upoznali prekrasne krajolike hrvatskog dijela Ćićarije, brdovite visoravni prekrivene pašnjacima i šumama, zatim i legendarne stare gradove: Roč, stari gradić na brdu opasan zidinama  koji je bio ilirsko naselje, a zatim rimska srednjovjekovna utvrda, Hum, najmanji grad u Istri koji ima svega dvadesetak stanovnika, ali očuvane gradske institucije, Buzet, čiji je stari srednjovjekovni dio smješten na brežuljku iznad plodne doline rijeke Mirne i Motovun  s najbolje sačuvanom srednjovjekovnom utvrdom poznat kod nas, ali i izvan granica Hrvatske po Motovun Film Festivalu.

  Sljedećih dana sudionici studijskog posjeta upoznali su najposjećeniji grad u Istri stari grad Rovinj, zatim prekrasan i povijesno bogat grad Poreč te najvrijedniji spomenik kulture u Poreču Eufrazijevu baziliku koja je uvrštena i na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Posjetili su ponajbolji primjer turističke ponude u unutrašnjosti Istre Vinariju Pervin, gdje su sudionici kušali najpoznatije brendove istarskih vina. Izgleda da su im Istarska menza i Malvazija  ostale u lijepom sjećanju jer su ih mnogi sudionici, koristeći ukazanu priliku, ponijeli kući kako kažu: Ponešto istarskog okusa za trajniju uspomenu.

  Planirani dio studijskog putovanja bilo je i upoznavanje s prekrasnim nacionalnim parkom Brijuni te gradom Pulom u kojem je svjetski poznata Arena. Najveseliji dio putovanja svakako je bio posjet otoku Cresu brodom iz Rapca na kojem su sudionici svojom glazbom, pjesmom i plesom podigli atmosferu i oduševili ostale turiste na brodu, a koji su se zatim pridružili grupi na ovom veselom izletu.

  Na studijskom putovanju, već tradicionalno sudjeluju i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik te Alen Tahiri, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH, a koji su zaduženi za radni dio uglavnom u večernjim satima. Ovi sastanci obilježeni su konzultacijama te konstruktivnim raspravama, prijedlozima i zaključcima s ciljem ostvarenja dobrobiti za romsku zajednicu.

   

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime