Najava – Izvedbe opere za djecu „Brundibar“ u JUSP Jasenovac

0
52
Foto: centartolerancije.hr

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb (Festival tolerancije) i Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust pozivaju na izvedbu opere za djecu “Brundibar” u režiji Krešimira Dolenčića, u petak, 01. listopada 2021. u 12 sati u JUSP Jasenovac.

Program se izvodi pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, projekt je sufinanciran iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a i Kraljevine Norveške), te uz potporu Grada Zagreba.

Sljedeće izvedbe opere održat će se u petak, 01. listopada 2021. u 14 sati, u subotu, 02. listopada 2021. u 12 sati i 14 sati.

Pjevajmo sad svi, od sveg smo jači mi, ovim su stihom davne 1942. djeca zaključila praizvedbu “Brundibar”“, opere za djecu koju je 1938. godine za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. Brundibár su 1944. godine ponovno izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj.

U logoru je opera prikazana 55 puta, a gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama. Važnost ove bajkovite opere je što progovara protiv svakog oblika tiranije i genocida kroz priču o djeci koja su iskusila nezamislive zločine. Također, predstavlja moć glazbe i umjetnosti koje se uzdižu nad stravičnim životnim situacijama. Poruka opere je bezvremenska i civilizacijski iznimno važna.

Praizvedba hrvatske opere održana je 27. siječnja 2018. godine, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu. Režiju hrvatske verzije opere potpisuje renomirani kazališni redatelj Krešimir Dolenčić.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, organizatori mole da svoj dolazak potvrdite do petka, 17. rujna 2021. godine na kontakte
tajnik@centartolerancije.hr ili katarina@festivaloftolerance.com.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime