ERIAC – Poziv za kustosa romske izložbe na 59. Bijenaleu u Veneciji

0
26
Foto: facebook/ERIAC

Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) objavio je poziv za kustosa romske izložbe na 59. Bijenalu u Veneciji 2022. godine, koja će biti dijelom službenog pratećeg programa.

ERIAC traži kustosa romske izložbe koja će demonstrirati osnovne principe te organzacije, uključujući najviše standarde kvaliteta u umjetnosti i kulturi, a za potrebe 59. Bijenalea u Veneciji, koje će biti otvoreno 23. travnja 2022. godine. Predloženi projekt mora biti usmjeren na iskorištavanje transformativne snage umjetnosti i ostvariti utjecaj na život Roma. Projekt bi trebao omogućiti da široko fragmentirane, raznolike i širom svijeta rasprostranjene romske zajednice dobiju mogućnost nadvladati nacionalne granice kao i pozvati na univerzalnu participaciju.

Odabrani prijedlog projekta bit će predstavljen u okviru tekućeg projekta ERIACA-a RomaMoMA.

Kandidati za kustosa romske izložbe trebaju imati iskustvo u kustosiranju i/ili menadžmentu u kulturi, znanje o suvremenoj romskoj umjetnosti i kulturi, relevantno obrazovanje i praksu, sposobnost uspostavljanja kontakata sa umjetnicima, pripremanja i organiziranja izložbe, iskustvo u projektnom administriranju i izvještavanju. Uz to, kandidat za kustosa treba demonstrirati posvećenost principima jednakih mogućnosti i različitosti.

Kustoski prijedlog mora sadržavati:

  • CV (maksimalno jedna A4 strana)
  • kustoski koncept – naslov, tema projekta, informacija o formatu i realizaciji izložbe (makimalno dvije A4 strane), pri čemu bi koncept morao biti prihvaćen i podržan od svih umjetnika koji bi sudjelovali
  • CV ili biografije sudionika izložbe (jedna A4 strana, u slučaju više od jednog umjetnika – najviše četiri) sa izborom fotografija njihovih radova u niskoj rezoluciji, opis radova i/ili projekata koji bi bili izloženi, sa pratećim fotografijama
  • ilustrativne fotografije radova koji bi bili izloženi, a u skladu su sa standardima predviđenim za publikaciju (minimum format 24×32 cm, 300 dpi, tiff/jpg file), s kompletnom legendom i informacijom o autorskim pravima
  • prijedlog proračuna u najvišem iznosu od 25.000 eura, uključujući honorare za kustosa i umjetnike, materijalne troškove, postavku, prijevoz radova, osiguranje itd.

Dobrodošle su prijave svih kandidata, bez obzira na spol, bračno ili roditeljsko stanje, rasno, etničko i društveno porijeklo, vjerska uverenja i seksualnu orijentaciju. Posebno su dobrodošle prijave kandidata romskog porijekla.

Rok za prijavljivanje je 10. rujan 2021. godine, a prijedloge je potrebno poslati elektronski, u formi Word ili PDF dokumenta, na engleskom jeziku, na adresu eriac@eriac.org.

Više informacija o pozivu dostupno je ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime