Pokrenut BRoma – Program obrazovne potpore pripadnika romske zajednica na visokom učilištu Edward Bernays University College

0
35
Foto: Phralipen

U utorak, 27. srpnja 2021. godine, u prostorijama SRRH “KALI SARE” svečano je potpisan sporazum o suradnji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i visokog učilišta Edward Bernays University College. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednica Saveza Suzana Krčmar, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, prodekan učilišta Zdeslav Milas te pročelnik Odjela za turizam učilišta Krešimir Dabo. Radi se o suradnji u sklopu Bernaysova programa obrazovne potpore pripadnika romske zajednice (BRoma). Navedeni program pokrenut je na inicijativu dekana učilišta Damira Juge, a obuhvaća dodjelu školarina na preddiplomskim studijima Bernaysu za razdoblje od pet godina za šestero studenata, pripadnika romske zajednice u ukupnoj vrijednosti od oko 60.000 eura. Na Bernaysu već uspješno studira dvoje pripadnika romske zajednice.

Izrazito mi je drago da smo nastavili već uspješnu suradnju Edwarda Bernaysa i “KALI SARE” i imam same pohvale za romske studente koji kod nas pohađaju nastavu, uistinu su odlični studenti, kazao je Zdeslav Milas.

U okviru Sporazuma ustanovljeno je miješano tročlano Povjerenstvo za obrazovnu potporu i dodjelu školarina koje će definirati kriterije odabira studenta, a čiji članovi su dva predstavnika Bernaysa i predstavnik SRRH “KALI SARA”. Na konstituirajućoj sjednici Povjerenstva raspisao se natječaj za dodjelu besplatne školarine za pripadnike romske zajednice. Natječaj će biti uskoro objavljen na mrežnim sranicama institutcionalnih partnera i bit će otvoren do 10. rujna 2021. godine. Predsjednica Saveza Suzana Krčmar izrazila je želju da se na natječaj javi što više pripadnika romske nacionalne manjine.

Obrazovanje je jedini pravi put izlasku iz siromaštva i života kakvim trenutno, nažalost, živi još uvijek puno pripadnika romske zajednice. Stoga mi je posebno zadovoljstvo da je danas potpisan ovaj sporazum koji je još jedan dodatni korak k tome, kazao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime