Romski memorijalni centar Uštica: Zid boli za sve neisplakane suze ubijenih Roma i njihovih obitelji

0
51
Foto: SRRH "KALI SARA"

I ove godine, devetu godinu zaredom, na dan 2. kolovoza obilježit ćemo Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen. Iako je lokalitet Uštica, kao dio Spomen područja Jasenovac, bio otvoren još početkom srpnja 1971. godine te obilježen postavljanjem spomen-ploče na mjestu na kojem je na području od 4700 m2 evidentirana 21 masovna grobnica u kojima su posmrtni ostaci većine od 16 173 romske žrtve evidentirane imenom i prezimenom, a ubijene unutar sustava jasenovačkog logora smrti, sve do 2012. godine godine komemoracije se ovdje nisu održavale.

Sudjelujući na obilježavanju Jasenovačkog proboja 2011. godine, predstavnici romske udruge  “KALI SARA” i njen tadašnji predsjednik, a danas saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetili su romsko groblje u Uštici i bili zatečeni zapuštenim i neodržavanim stanjem u kojem su zatekli ovaj dio Spomen područja Jasenovac. Sjećam se da smo na groblju pored spomen-ploče susreli tadašnjeg saborskog zastupnika Nazifa Medija i njegovu suprugu s još nekoliko suradnika. Vidno razočaran zapuštenim stanjem groblja i spomen područja naglas sam rekao kako ću, ako ikada postanem zastupnik moga naroda u Hrvatskom saboru, dati sve od sebe da se ovaj prostor uredi. Dobro se sjećam kako su me napali zbog tih mojih riječi govoreći mi da je sramotno da na ovom mjestu provodim svoju političku kampanju na što sam im odgovorio da nisu sramotne moje riječi već je sramota u kakvom se stanju nalazi groblje u kojem su posmrtni ostaci ubijenih Roma i Romkinja, prisjetio se zastupnik Kajtazi. Da njegove riječi nisu bile samo prazna obećanja pokazao je već sljedeće godine kada je SRRH “KALI SARA” krenula s obilježavanjem Samudaripena te s uređenjem groblja, asfaltiranjem i uređenjem prilaznih cesta i puteva, uvođenjem infrastrukture i drugim. Ušavši kao zastupnik u Hrvatski sabor Kajtazi je pred zastupnike iznio prijedlog za proglašenjem 2. kolovoza Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida / Samudaripen koji je jednoglasno prihvaćem 12. prosinca 2014. godine. Pored više od 2000 Roma i Romkinja koji  svake godine prisustvuju komemoraciji u Uštici među uzvanicima su također najviši državni dužnosnici, predstavnici diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, predstavnici Saveza antifašista, lokalne i regionalne uprave, vjerskih zajednica i brojni drugi, a komemoraciju u Uštici redovito prati i prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Godine 2018. zastupnik Kajtazi je, u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, a sukladno Operativnom planu za romsku nacionalnu manjinu za razdoblje 2017 – 2020, s Vladom RH i Gradom Zagrebom pokrenuo koordinirani proces izgradnje Romskog memorijalnog centra Uštica u okviru kojeg će biti stalni muzejski postav. U vrlo kratkom vremenu došli smo od ideje do realizacije, govori Kajtazi i nastavlja: Posebno sam ponosan na dobru organizaciju, detaljno planiranje i vrhunsku realizaciju koja nam je omogućila da Romski memorijalni centar Uštica 2. kolovoza 2020. godine otvori svoja vrata posjetiteljima.

U travnju ove 2021. godine, po prvi puta u povijesti premijer Republike Hrvatske posjetio je romsko groblje u Uštici. Andrej Plenković, zajedno s potpredsjednicima Vlade i ministrima, predsjednikom Savjeta za nacionalne manjine i ravnateljem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina položio je vijenac na spomen ploču romskim žrtvama te posjetio  Romski memorijalni centar nakon čega je javnosti poručio kako vladino izaslanstvo na ovo mjesto dolazi i dolazit će svake godine s pijetetom i sa sviješću da ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ikada ponove.

Bio sam iznimno ponosan na iskrene čestitke na uspješnoj realizaciji ovog projekta koje sam primio od premijera Plenkovića. Delegacija je bila posebno impresionirana tehničkom opremljenošću ovog Centra, a koja će nam omogućiti da cijeli postav bude još bolje prezentiran u skladu s audio-vizualnim standardima, govori Kajtazi koji je bio dio delegacije koja je stajala uz premijera.

Na samom ulazu u Romski memorijalni centar gradi se Zid boli, koji bi do ovogodišnje komemoracije 2. kolovoza trebao biti završen o čemu smo također porazgovarali sa zastupnikom Veljkom Kajtazijem, inicijatorom projekta. Planirali smo postavljanje oko 170 mramornih ploča na kojima će biti uklesana imena Roma ubijenih u Logoru Uštica. S obzirom da se radi o financijski vrlo zahtjevnom projektu Savez “KALI SARA” ne može ga realizirati bez pomoći prijatelja i donatora, ali je naša velika sreća da su se mnogi pojedinci, institucije i organizacije javili sa željom da pomognu. Uz sredstva koja je “KALI SARA” uspjela izdvojiti i uštedjeti te uz pomoć dosadašnjih donatora, tvrtke JANAF d.d., Veleposlanstva Republike Indije i Veleposlanstva Azerbajdžana u Hrvatskoj, a kojima se i ovom prilikom još jednom zahvaljujem, ove ćemo godine uspjeti izgraditi i postaviti tridesetak mramornih ploča.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje “KALI SARA” priprema informativno-edukativnu brošuru koja će biti sastavni dio materijala dostupan svim posjetiteljima memorijalnog centra te dogovara termine i sadržaje  namijenjene za obilaske ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji bi bili temelj za daljnje približavanje sadržaja osnovnoškolcima i srednjoškolcima i njihove organizirane posjete.

Za nešto više od mjesec dana, Romi i Romkinje kao i drugi gosti i uzvanici ponovno će se naći u Uštici kako bi odali počast nevinim žrtvama te kako bi, svjesni da nema opravdanja za ovakve zločine čovjeka prema čovjeku i da nema utjehe za obitelji ubijenih, podsjetili javnost da u ljudskom srcu ne smije biti mjesta za mržnju među ljudima zbog njihove različitosti.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime