Slovačka treba pružiti pravdu žrtvama prisilne sterilizacije

0
18
Foto: freeimages.com

U recentno objavljenom pismu premijeru i ministrici pravosuđa Slovačke, Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović poziva vladu Slovačke da uspostavi mehanizam koji će osigurati brz i učinkovit pristup reparacijama za žrtve prisilne ili prisilne sterilizacije, od kojih su najveći broj bile Romkinje. Povjerenica posebno utvrđuje da postojeći mehanizmi, u obliku dosadašnjih građanskih zahtjeva, nisu pružili djelotvorno sredstvo za ispravljanje ovako ozbiljne povrede ljudskih prava, zbog mnogih zapreka s kojima se žrtve suočavaju. Naglašava pritom i da ni isprike niti odštete ne mogu poništiti fizičku i psihičku štetu nanesenu žrtvama, ali bi novi konkretni koraci ipak pružili određenu mjeru pravde koja žrtvama predugo izmiče.

Kompenzacija pojedinkama nije dovoljna

Pitanje sterilizacije koja je bila prisilna, ili na bilo koji drugi način nije bila podložna potpunom i informiranom pristanku, jako je dobro dokumentirano, kako u pogledu praksi u doba komunizma u Čehoslovačkoj, kao i 1990-ih i početkom 2000-ih u Slovačkoj. Iako nisu jedine žrtve, Romkinje su bile posebno izložene riziku od takvih postupaka, naoko vođenih diskriminacijskim stavovima prema ovoj manjini. Sterilizaciju je Europski sud za ljudska prava prepoznao kao glavni predmet ometanja reproduktivnog zdravstvenog stanja osobe, utječući na višestruke aspekte stanja pojedinca, osobni integritet ili tjelesno i mentalno blagostanje te emocionalni, duhovni i obiteljski život, stoji u pismu Povjerenice.

Iako je Slovačka kasnije provodila neke mjere kompenzacije pojedinkama koje su pokrenule pravne postupke, sve dostupne informacije ukazuju na postojanje mnogih drugih žrtava koje se nisu obratile sudovima, uključujući Europski sud za ljudska prava. Postalo je jasno tijekom godina, što je također shvatio i moj prethodnik i brojna druga tijela za ljudska prava, da se građanski zahtjevi za odštetu nisu pokazali kao djelotvorno pravno sredstvo zbog bezbrojnih prepreka s kojima se suočavaju žrtve. S tim u vezi, podsjećam da (…) bi države članice trebale poduzeti sve odgovarajuće mjere za uspostavljanje pristupačnih i učinkovitih mehanizama koji osiguravaju da žrtve dobivaju brzu i odgovarajuću naknadu za pretrpljenu štetu, navodi Povjerenica u pismu.

U zaključku pisma ističe kako je nužno da dostupni i učinkoviti mehanizmi reparacija žrtvama budu dostupni čim prije, jer su neke od žrtava već preminule prije nego što su stigle dobiti bilo kakvu odštetu.  U odgovoru koji je Povjerenici uputila tadašnja slovačka ministrica pravosuđa Mária Kolíková (u ožujku je odstupila s ministarske pozicije) stoji da ministarstvo pravosuđa trenutno s drugim nadležnim ministarstvima razmatra moguće opcije i modele reparacije.

Stare rane i u Češkoj

Pisali smo na Phralipenu da je nedavno objavljena zajednička istraga VICE World Newsa i portala Denik N pokazala da su Romkinje u Češkoj i dalje prisilno sterilizirane, godinama nakon onoga što je poznato kao finalni službeno priznati slučaj. Naime, većina prisilnih sterilizacija Romkinja na području Češke i Slovačke provodila se u 1970-ima i 1980-ima, o čemu smo također na Phralipenu već pisali. U izvještaju Otokara Motejla iz 2005. godine, jednoj od najvažnijih studija o nasljeđu prisilne sterilizacije u Češkoj i Slovačkoj, navodi se kako je čak 90 tisuća žena sterilizirano na teritoriju Čehoslovačke u periodu nakon 1980-ih. Takva je praksa službeno zabranjena početkom 1990-ih, ali su aktivisti upozoravali da se u nekim mjestima nastavila i u 2000-ima, a posljednji slučaj poznat javnosti datira u 2007. godinu.

Simona Milenkova, koja danas ima 35 godina, dokaz je da prisilna sterilizacija Romkinja ipak nije prestala 2007. godine. Milenkova je sterilizirana 2010. godine, tri godine nakon posljednjeg službeno priznatog slučaja. Njezino svjedočenje potkrepljuje medicinska dokumentacija koju su istražili VICE World News i Denik N. Ovo istraga objavljena je ususret raspravi u češkom parlamentu, na kojoj se odlučivalo o isplati jednokratnih naknada žrtvama prisilne sterilizacije. U lipnju je donji dom češkog parlamenta odobrio nacrt zakona za isplatu nadoknada Romkinjama koje su sterilizirane protiv svoje volje. Nacrt zakona još uvijek trebaju razmotriti gornji dom, Senat i češki predsjednik Miloš Zeman.

Povjerenica za ljudska prava nedavno je objavila i pismo upućeno Senatu Češke Republike u kojem izražava potporu usvajanju Prijedloga zakona o jednokratnoj novčanoj naknadi za žrtve nezakonite sterilizacije. U pismu napominje da se, ako Senat usvoji nacrt zakona, pruža prilika žrtvama da napokon iskuse mjeru pravde i krenu naprijed. To, naravno, neće zaliječiti sve rane, ali je važan i nužan korak – kako za brojne žene koje su nepravdu iskusile, tako i za one koji su nepravdu vršili, i društvo koje ju je svih ovih godina amenovalo.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime