Protiv rasizma i policijskog nasilja – Prosvjed u Zagrebu zbog smrti Stanislava Tomáša

0
67
Foto: facebook.com/Centar za mirovne studije

U ponedjeljak, 12. srpnja 2021. godine, u večernjim satima ispred Češke ambasade u Zagrebu okupili su se na Romi i Romkinje te njihovi prijatelji na mirnom prosvjedu kako bi ukazali na nepravdu i policijsko postupanje zbog kojih je sredinom lipnja preminuo Stanislav Tomáš u Češkoj. Prema videu koji je dostupan na internetu, a koji pokazuje policajca u gradu Teplice, koji se nalazi u okviru pokrajine Bohemija u Češkoj republici, kako drži koljeno na ramenima i vratu uhićenog Roma koji je kasnije umro, vidljivo je korištenje tehnike pri uhićenju koju je i Amnesty International opisao kao nezakonitu.

Svaka država koja krši ljudska prava i njeguje diskriminaciju prema najvećoj nacionalnoj manjini u Europi treba biti prozvana. Češka mora znati da je vide Romi diljem Europe, ali i drugih država i da takve stvari ne smiju proći nezapaženo za dobrobit Europljana i vrijednosti koje njeguje Europska unija kao i druge zemlje koje su u procesu pristupanja, izjavila se Marina Horvat iz Romske organizacije mladih.

Prosvjed u Radničkoj dio je internacionalnog pokreta kojim se želi pružiti podrška Romima u Češkoj, ukazati na policijsko postupanje i sistematski rasizam.  Da se policijska brutalnost nad Romima povećala izvijestio je i Europski romski pravni centar koji je pozvao na mobilizaciju tako da onaj tko rasizam upotrebljava da bi imao vlast i potčinio druge, mora odgovarati svim potrebnim sredstvima koja su u skladu s nenasilnom borbom.

Recite mu ime!, ponavljala je Severina Lajtman, a prisutni su u glas odgovarali: Stanislav Tomáš!

Neprijateljstvo i nasilje koje su pretrpjeli Romi nastavlja se nažalost sve do danas i ako želimo da to prestane, moramo zajedno djelovati  odmah. Europa treba prestati sa zanemarivanjem antiromskog rasizma. Zar se sve treba stavljati pod tepih? Koliko se ova priča o Stanislavu proširila? Zašto mediji i institucije Europske unije ne reagiraju na ovaj slučaj?  Zašto toliko Europljana jos uvijek ne zna za ovog Roma kojeg je Češka policija ubila? 

Na prosvjedu su i pročitani zahtjevi Romkinja i Roma koji su se diljem Europe ujedinili kako bi pokazali javnosti svoju spremnost za društveno-politički angažman i odlučnost da se istaknu zahtjevi koji su upućeni češkoj vladi i Europskoj uniji, a to su provođenje hitne i neovisne istrage o smrti Stanislava Tomáša, osnivanje neovisnog povjerenstva za nadzor pravila i policijske prakse u romskim zajednicama, proširenje broja Roma angažiranih u strukturama za provođenje zakona, jačanje provjere procesa regrutiranja policije kako bi se osiguralo da nisu povezane s krajnje desničarskim, fašističkim i populističkim organizacijama, bavljenje kulturom rasizma koja postoji u policijskim institucijama i pružanje antirasističkog treninga policijskim službenicima za uklanjanje predrasuda, ukidanje rasnog profiliranja bilo koje vrste i osiguranje da svaki građanin ima pravo na jednako postupanje od strane predstavnika zakona te stvaranje i davanje punog mandata neovisnim institucijama za istraživanje policijskih zloćina u europskim zemljama. Posljednji od zahtjeva jest da bi policijski službenici trebali odgovarati za nezakonite radnje koje dovode do nerazmjernih mjera protiv pripadnika manjinskih zajednica.

Ali borba protiv policijskog rasizma koji je ubio Stanislava Tomasa zahtijeva više od hashtagova i današnjeg prosvjeda. Mnogo je priča o Romima koje je policija maltretirala, brutalno mučila i ubijala u Europi. Ali sve ove priče ne izlaze na svjetlo javnosti. Ne samo zato što se Romi boje snimati i prijavljivati rasizam u policiji i drugim državnim tijelima već i zato što mnogi europski mediji i institucije nekako samo stoje po strani i šuteći promatraju kada se Romima događaju ove užasne stvari. To nije prihvatljivo, navodi zaključno Benjamin Ignac s kojim smo izvijestili i s prosvjeda organiziranog u Berlinu krajem lipnja.

Krajem lipnja ERGO organizacija (European Roma Grassroots Organisations) poslala je otvoreno pismo institucijama EU-a tražeći pravdu za Stanislava Tomáša. Pismo je potpisalo preko 350 nevladinih organizacija, mreža i pojedinaca iz cijelog svijeta.

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime