Veljko Kajtazi zajedno sa SRRH “KALI SARA” posjetio Subotici

0
7

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi u srijedu, 7. srpnja posjetio je Suboticu te se tom prilikom susreo s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) te stranke Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).  Na sastanku u HNV-u Kajtazi je povukao paralelu Hrvatske i Srbije po pitanju manjina te istaknuo kako su manjine u Hrvatskoj dobro zastupljene te su ravnopravni partner hrvatske Vlade u realizaciji programa. Dodao je kako u Srbiji svakako postoji prostor za pomak što se tiče zaštite prava nacionalnih manjina.

Naš ustavni zakon je jedan od najboljih u Europi, među ostalim zato što imamo osam saborskih zastupnika koji zastupaju interese manjina, kroz rezervirana mjesta“, rekao je Kajtazi.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin na sastanku je rekao da bi Hrvati u Srbiji bili zadovoljni da ostvare bar dio onih prava koja imaju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Nažalost, samo u nekim područjima je došlo do određenih pomaka, ali u onim najvažnijim stvarima su na početku i nema nekih naznaka kada i kako će se to rješavati do kraja.

Nakon HNV-a, Kajtazi se sastao s Tomislavom Žigmanovim, predsjednikom DSHV-a, koji ga je upoznao s činjenicom da Hrvati jako malo participiraju u predstavničkim tijelima, što znatno otežava proces ostvarenja prava.

Hrvatski predstavnici nemaju garantirane mandate u državnim, pokrajinskim i lokalnim tijelima, što otežava artikulaciju interesa i teže ostvarivanje proklamiranih ciljeva“, rekao je Žigmanov.  

Kajtazi je Vojvodinu, odnosno Suboticu posjetio zbog međunarodne kulturne suradnje s romskom zajednicom u Srbiji, a s njime je bila i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar sa suradnicima. Tom se prilikom sastao sa predsjednikom Upravnog odbora Edukativnog centra Roma Stevanom Nikolićem te istaknutim romskim književnikom i sakupljačem narodnog stvaralaštva Alijom Krasnićijem.

Razgovarali su o položaju romske zajednice u Hrvatskoj i Srbiji te mogućnostima poboljšanja kulturne suradnje. Kajtazi i Krčmar su sugovornike upoznali i s postignućima Saveza po pitanju zaštite i unapređenja prava romske zajednice te kreiranja odnosno jačanja romskog kulturnog i društvenog identiteta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime