Zastupnik Hrvatskog sabora Veljko Kajtazi posjetio je Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

0
5
Foto: hrvatskarijec.rs

Veljko Kajtazi, zastupnik u Hrvatskom saboru, posjetio je sa svojim suradnicima, 7. srpnja 2021. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji gdje se susreo s predsjednikom Izvršnog odbora HNV-a Lazarom Cvijinom, članicom Izvršnog odbora HNV-a zaduženoj za obrazovanje Margaretom Uršal i međunarodnim tajnikom HNV-a Darkom Baštovanovićem. Kajtazi se trenutno nalazi u Subotici s ciljem osnaživanja međunarodne kulturne suradnje s romskom nacionalnom manjinom u Republici Srbiji, a u sklopu svog putovanja želio se sastati s predstavnicima HNV-a s kojima je razgovarao o mogućnostima buduće suradnje.

Kajtazi je ovom prigodom prokomentirao stanje u kojem se nalaze pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj ocijenivši njihovu zastupljenost u tijelima državne uprave odličnom. Naš ustavni zakon je jedan od najboljih u Europi, među ostalim, zato što imamo osam saborskih zastupnika koji zastupaju interese manjina, kroz rezervirana mjesta. Imamo i dva vladina ureda koji izvrsno funkcioniraju: Savjet za nacionalne manjine, kojemu je na čelu pripadnik židovske zajednice Aleksandar Tolnauer i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojemu je na čelu pripadnik romske zajednice Alen Tahiri. Imamo iz srpske nacionalne manjine potpredsjednika Vlade, nekoliko državnih tajnika, ravnatelje, što sve govori da su u Hrvatskoj nacionalne manjine ne dobro, nego odlično zastupljene. Vlada Andreja Plenkovića, koja je donijela operativni plan za nacionalne manjine odlično funkcionira i imamo i u proračunu određena sredstva za njegovu realizaciju što samo po sebi pokazuje da imamo veliku podršku Vlade i svih ostalih u Hrvatskoj, ističe Kajtazi.

Osim HNV-a, Kajtazi je posjetio i sjedište stranke Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a s predsjednikom DSHV-a Tomislavom Žigmanovim razgovarao je o političkom predstavljanju nacionalnih manjina. „Upoznali smo narodnog zastupnika Veljka Kajtazija s društvenopolitičkim prilikama hrvatske zajednice u Republici Srbiji i iskazali zamoblu da prenese riječi zahvale Vladi Republike Hrvatske, većini koju on podržava. Ukazali smo mu na brojne izazove s kojima se suočava hrvatska zajednica, a kao politička stranka naravno da je najviše bilo riječi o problemima i izazovima koje imamo u političkoj participaciji. Za razliku od Hrvatske, ovdje nacionalne manjine nemaju zajamčene mandate što onda uvelike usložnjava i političku subjektivnost hrvatske zajednice u Srbiji, dodatno otežava artikulaciju interesa i na koncu se slabije ostvaruju ciljevi koje smo donijeli. U svakom slučaju, bio je to jedan koristan sastanak, radujemo se što je narodni zastupnik prepoznao potrebu da prilikom boravka u Srbiji posjeti i ovdašnju političku stranku Hrvata i vjerujemo da će informacije koje je ovdje dobio biti u funkciji jednog svestranijeg i kvalitetnijeg sagledavanja našeg ukupnog društvenog položaja“, zaključuje Žigmanov.

Izvor: NIU “Hrvatska riječ”

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime