Najava – Osma međunarodna konferencija Romkinja

Foto: pixabay.com

Osma međunarodna konferencija Romkinja održat će se u Skoplju, u Sjevernoj Makedniji, od 15. do 17. rujna 2021. godine.

Cilj ove konferencije jest usredotočiti se na zaštitu ljudskih prava i dostojanstva Romkinja i Putnica u kriznim vremenima te će se razmotriti utjecaji i posljedice pandemije COVID-19 na žene i djevojke Romkinje i Putnice i rezultirajuće zdravstvene nejednakosti, ali i kako apatridnost i neimanje osobnih identifikacijskih isprava mogu pogoršati problem. Na konferenciji će se sudionice osvrnuti na nacionalno i međunarodno zakonodavstvo kako bi se osigurao pristup zdravstvenoj zaštiti za ranjive skupine i identificirati prepreke koje sprečavaju njegovu cjelovitu i učinkovitu provedbu te sredstva za prevladavanje tih zapreka.

Program konferencije, koji je osmišljen zajedno sa Romkinjama i Putnicama, sastojat će se od plenarnih sjednica o utjecaju i posljedicama pandemije COVID-19, ali i radionica koje pokrivaju teme kao što su aktivizam mladih Romkinja i Putnica, njihovo zapošljavanje te Romkinje i Putnice u umjetnosti, kulturi, jeziku i nasljeđu. Raspravljat će se i o utjecaju krize COVID-19 na obrazovanje romske i putničke djece od predškolskog do visokog obrazovanja, rasizmu, antiromizmu i antinomadizmu u kriznim vremenima, okolišnom rasizmu, feminizmu i LGBTIQ.

Jezici konferencije su engleski, makedonski i romski, a rok za prijavu je 11. srpanj 2021. godine. Upute za prijaviteljice i aplikacijski obrazac dostupni su ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime