Samostalne izborne liste i pravo na veću participaciju u vlasti, a što će potvrditi predstojeći popis stanovništva, recept su za aktivno političko sudjelovanje Roma

 • BăieșiBăieși
 • 0
  26
  Foto: pixabay.com

  Nakon što su 16. svibnja održani lokalni izbori u Hrvatskoj na kojima su birani župani, gradonačelnici, načelnici i predstavnici u predstavničkim tijelima jedinica regionalne i lokalne samouprave romska nacionalna manjina dobila je zamjenike općinskog načelnika u Pribislavcu i Orehovici.

  U Orehovici je kandidat iz redova romske nacionalne manjine bio Marko Balog koji je sudjelovao na listi HDZ-a, a u Pribislavcu je kao nezavisni kandidat na izbornoj listi sudjelovao Kruno Oršuš. Troje kandidata romske nacionalnosti na listi za Skupštinu Međimurske županije, Biserko Horvat, Marina Horvat i Elvis Kralj ostvarilo je pravo na dopunske izbore jer je utvrđeno da na provedenim izborima u Županijskoj skupštini Međimurske županije nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika romske nacionalne manjine. Dopunskim izborima, koji su u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, povećat će se broj članova Županijske skupštine za 1 mjesto koje će zauzeti kandidat iz reda pripadnika romske nacionalne manjine.

  Jedini kandidat koji je uspio postati član gradskog vijeća bio je Milorad Mihanović iz Murskog Središća koji je bio nositelj liste, dok ostali romski kandidati za gradska vijeća i županijske skupštine nisu prešli izborni prag. Za članove županijskih skupština dovoljan broj glasova nisu prikupili Zoran Balog i Ljiljana Balog u Koprivničko-križevačkoj županiji, Mirjana Destanović u Brodsko-posavskoj županiji te Nura Ismailovski u Gradu Zagrebu. Za gradske vijećnike izborni prag nisu prošli Zoran Đurđević u Grubišnom polju te Emanuela Đurđević u Bjelovaru u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Erman Kongjeli u Crikvenici i Ćenan Beljulji u Rijeci u Primorsko-goranskoj županiji, Stjepan Oršoš u Ludbregu u Varaždinskoj županiji te Milan Mitrović u Slavnoskom Brodu u Brodsko-posavskoj županiji.

  Znatno više romskih predstavnika ušlo je u općinska vijeća. Najbolji rezultat ostvarila je kandidacijska lista Martine Oršuš u Nedelišću s osvojena dva mandata u općinskom vijeću, dok je kandidacijska lista Krune Oršuša u Pribislavcu dobila jedan mandat u općinskom vijeću, a Kruno Oršuš izabran je za zamjenika općinskog načelnika Općine Pribislavec.

  Dosta romskih kandidata koji su bili na listama različitih političkih stranaka nije prešlo izborni prag ili su prešli prag, ali zbog nedovoljno visokog mjesta na listi nisu ušli u vijeća. Fatima Hrgar na listi Stranke Ivana Pernara u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji, Ksenija Ivanović na listi HSLS-a u Općini Štefanije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Đurđica Ković i Mahmut Ković na listi Hrvatske demokršćanske stranke u Općini Okučani u Brodsko-posavskoj županiji, Eduard Oršuš na listi HDZ-a, HSLS-a i HSS-a u Općini Petrijanec u Varaždinskoj županiji, Nenad Oršuš  na listi Valentina Škvorca i Ivan Oršuš na listi HDZ-a u Maloj Subotici u Međimurskoj županiji, Vesna Oršuš na listi Slobodne Hrvatske u Općini Domašinec, Marko Balog, Marko Horvat, Nikola Balog, Đuro Horvat i Nevenka Oršuš na raznim listama u Općini Orehovica u Međimurskoj županiji, te u Osječko-baranjskoj županiji Saša Nikolić i Sanja Radosavljević u Dardi, Branko Mihajlović u Općini Jagodnjak, Srđan Petrović u Kneževim Vinogradima te  Marizela Balog u Petlovcu.

  Izborne rezultate komentirao je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi:

  Nisam u potpunosti zadovoljan izbornim rezultatima koje su Romkinje i Romi diljem Hrvatske ostvarili na održanim lokalnim izborima u svibnju ove, 2021. godine, posebice zato jer sam u suradnji sa Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” organizirao odlične pripreme za one koji se odluče kandidirati. Zadužili smo poseban tim koji je održao više radionica i zaista pružio kvalitetne informacije i praktične savjete. Žao mi je što se jako malo romskih kandidata odlučilo za samostalne liste jer bi one pokazale sasvim nove tendencije romskih zajednica u aktivnom političkom sudjelovanju, ali izgleda da su se mnogi uplašili takve odgovornosti, rekao je Kajtazi i dodao kako su rezultati samostalne liste u Općini Nedelišće u kojoj je romsko naselje Parag upravo to i pokazali jer su omogućili Romima da s dva vijećnika sudjeluju u općinskom vijeću.

  U tako maloj općini imati dva predstavnika Roma jako je bitno za rješavanje problema zajednice i meni je to svakako velika pomoć i podrška. U pojedinim jedinicama lokalne samouprave pokušao sam dogovoriti rješavanje bitnih pritanja i problema, ali načelnici općina su, nakon usmenog dogovora na to zaboravili tako da nije uslijedila realizacija u skladu s dogovorom. Dogodilo se da sam više puta iznalazio sredstva koja nismo uspjeli utrošiti na realizaciju dogovorenih projekata, primjerice načelnik općine nije potpisao sporazum koji je bio potreban da bi se sredstva uplatila ili bi novac bio uplaćen, ali bi ga krajem godine općina vraćala s obrazloženjem da ga nisu stigli potrošiti i slično. Stoga je iznimno bitno da u općinskim i gradskim vijećima budu upravo Romi koji na tom teritoriju žive kako bi općinsko rukovodstvo mogli podsjećati na postignute dogovore, potaknuti njihovu realizaciju i kontrolirati da oni budu u potpunosti odrađeni, završio je svoj komentar izbornih rezultata zastupnik Kajtazi, koji i ovom prilikom nije propustio istaknuti koliko je za Rome, upravo zbog ovakvih situacija važan popis birača koji kreće za nekoliko mjeseci. Savez Roma “KALI SARA” također radi na pripremama Roma za provođenje popisa stanovništva. Jako dobro smo informirali članove Saveza Roma “KALI SARA”, pripremili smo i jumbo plakate, a u osmom mjesecu će na teritoriju diljem Hrvatske biti preko sto takvih plakata. Osigurali smo i određena sredstva za Rome koji će ići s popisivačima kao pratioci. Popis stanovništva koji će odgovarati stvarnom stanju povećat će određenu kvotu unutar romskih naselja tako da će se  i u onim mjestima na kojima Romi na ovim izborima nisu mogli imati nezavisnu listu situacija promijeniti već na sljedećim izborima.

  Već se sada pripremamo za sljedeće izbore i krećemo u svojevrsnu kampanju, kaže Elvis Kralj koji se već na ovim izborima kandidirao za zastupnika u Skupštini Međimurske županije, te je ostvario pravo na dopunske izbore.

  Iza sebe imam dosta političkog iskustva koje mi omogućava da kvalitetno predstavim i štitim interese svoje romske zajednice, a također imam i viziju na koji način riješiti postojeće probleme, primjerice potrebno je da se i na lokalnom nivou donesu svojevrsni nacionalni akcijski planovi i operativni programi te da Romi s pojedinim stavkama uđu u proračun lokalnih zajednica, a što do sada nije bio slučaj, niti jedna općina u Međimurskoj županiji u stavke svoga proračuna nije uvrstila Rome. Bit ćemo još aktivniji tijekom predstojeće četiri godine i u potpunosti spremni za izbore koji će tada uslijediti, na kraju razgovora je istaknuo Elvis Kralj.

  Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

  Komentiraj

  Unesite svoj komentar
  Unesite svoje ime