Željko Oršoš dobitnik je posebnog priznanja Ministarstva znanosti i obrazovanja

0
146
Foto: Željko Oršoš

Jučer, 11. lipnja 2021. godine, dodijeljena je Godišnja nagrada “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2020/2021. Dobitnici nagrade su u kategoriji osnovnih škola Magdalena Žužić, učenica 8.a razreda Osnovne škole Glina te u kategoriji srednjih škola David Mrđanov, učenik 4.d razreda Ekonomske škole Vukovar.

Uz to, dodijeljena su posebna priznanja dvojici učenika i jednoj učenici među kojima je i Željko Oršoš, učenik 3. razreda Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu. Željko dolazi iz romskog naselja Strmec Podravski u Varaždinskoj županiji i učenik je smjera medicinski tehničar. Kako Željko navodi, njegova škola i učenički dom, prijavili su se za godišnju nagradu, a Željko je osvojio posebno priznanje istaknuvši se u volontiranju.

U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra Željko je provodio vrijeme sa malom djecom, igrajući se i vježbajući s njima, a nakon razornog potresa u Petrinji u prosincu prošle godine, preko Učeničkog doma i nevladine humanitarne organizacije ADRA, Željko je pomagao u podjeli prehrambenih i higijenskih paketa, kao i odjeće potrebitima. U svom naselju, u pastoralno-misijskom centru “Sveti Ivan Krstitelj” pomaže romskim učenicima u učenju hrvatskog jezika, u pripremi krštenja i pričesti, kao i organiziranju treninga sprječavanja sukoba i zalaganja za društvo bez diskriminacije i nasilja.

Razgovaram puno sa romskom djecom u Centru i učim ih kako se trebaju ponašati jedni prema drugima s ciljem da njima samima bude dobro i da budu prihvaćeni u društvu. Kod romske djeci zanimljivo je što im je vrlo često potrebno malo da bi bili sretni i da bi pokazali rezultate jer su to djeca koja znaju što žele u životu. Nažalost, zbog životnih situacija moraju prerano odrasti i razmišljati zrelije od svojih vršnjaka. Njih je potrebno usmjeravati na pravi put i educirati ih o temama nasilja, maltretiranja, diskriminacije te kako se ponašati u društvu.

Željko je u našem ragovoru pozvao sve obrazovne djelatnike, roditelje i kolege da ne budu tihi promatrači jer svako dijete zaslužuje najbolje.

Meni ovo priznanje puno znači jer mi daje snagu i motivaciju za daljnje djelovanje u svom okruženju te na taj način gradim sebe kao dobru osobu koja pomaže drugima.

Uz Željka, posebno priznanje dodijeljeno je Adamu Ivanušecu, učeniku 5.d razreda Osnovne škole kralja Tomislava u Našicama te Katarini Kušt, učenici 3. e razreda Srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

Luka Ritz (22. travnja 1990.-12. lipnja 2008). bio je maturant Grafičke škole u Zagrebu koji je umro od posljedica vršnjačkog nasilja. Luka Ritz postao je simbol borbe protiv uličnog nasilja, a nagrada koja nosi njegovo ime dodjeljuje se od 2008. godine.

Foto: Željko Oršoš

Objavu ovog teksta podržala je Agencija za elektroničke medije

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime