U Grubišnom Polju otvorena izložba i održana projekcija dokumentarnog filma

0
17
Foto: Phralipen

U petak, 11. lipnja 2021. godine, u Centru za kulturu i informiranje “Franjo Tuđman” u Grubišnom Polju otvorena je izložba 50 godina od Prvog svjetskog kongresa Roma te je prikazan film Romi u Domovinskom ratu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Otvorenju izložbe i projekciji filma prisustovali su gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh koji je, također, organizacijski podržao događanje, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, saborski zastupnik Miro Totgergeli, Romi branitelji iz Grubišnog Polja i Bjelovara te ostali članovim Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i posjetitelji.

Izložba 50 godina od Prvog svjetskog kongresa Roma donosi opširan pregled rada Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu, ali i pruža uvid u djelovanje Svjetskih kongresa Roma koji su uslijedili u Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Latviji. Dokumentarni film Romi u Domovinskom ratu napravljen je po istoimenoj knjizi povjesničara Borne Marinića u kojoj autor navodi čitav niz svjedočanstava i arhivske građe o sudjelovanju Roma u ratu devedesetih godina prošlog stoljeća. 

Izložbu je moguće pogledati do 20. lipnja 2021. godine. Ulaz je besplatan.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime