Najava – Otvorenje izložbe i projekcija filma u Grubišnom Polju

0
126
Foto: SRRH "KALI SARA"

U petak, 11. lipnja 2021. godine, u Centru za kulturu i informiranje “Franjo Tuđman” u Grubišnom Polju održat će se otvorenje izložbe 50 godina od Prvog svjetskog kongresa Roma i projekcija filma Romi u Domovinskom ratu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

Nakon otvorenja izložbe koja će se održati u spomenutom Centru u Ulici Ivana Nepomuka Jermešića 1 na prvom katu, na istoj lokaciji u prizemlju bit će održana promocija filma.

Ulaz na ovaj društveno-umjetnički događaj je slobodan.

Izložba “50 godina od Prvog svjetskog kongresa Roma”

Izložba 50 godina od Prvog kongresa Roma 1971. godine, koja je bila otvorena U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana Roma, donosi opširan pregled rada Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu, ali i pruža uvid u djelovanje Svjetskih kongresa Roma koji su uslijedili u: Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Latviji. Naročito važan segment izložbe osobno je svjedočanstvo Grattana Puxona, romskog aktivista i jednog od organizatora Prvog kongresa. Izložba 50 godina od Prvog kongresa Roma 1971. godine posjetiteljima pruža i informacije o radu Međunarodne romske unije (International Romani Union – IRU) pod čijim je okriljem organizirano okupljanje Roma na svjetskim kongresima.

Dokumentarni film “Romi u Domovinskom ratu”

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” je 2020. godine na inicijativu Veljka Kajtazija producirao dokumentarni film Romi u Domovinskom ratu u trajanju od 52 minute čija se promocija održala 7. studenoga 2020. godine u Valpovu, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika. Film je napravljen po istoimenoj knjizi povjesničara Borne Marinića u kojoj autor navodi čitav niz svjedočanstava i arhivske građe o sudjelovanju Roma u ratu devedesetih godina prošlog stoljeća.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime