Najava – Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2021.

0
13
Foto: SRRH "KALI SARA"

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripena obilježava se kao dan sjećanja na sve romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, a 2. kolovoz  izabran je kao simboličan datum kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz, u samo jednom danu, ubijeno 2897 Roma.

Ovaj datum prihvaćen je od Vijeća Europe, ali i Hrvatskog sabora na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. 

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/ Samudaripena, komemoracije se organiziraju i u Auschwitzu, ali i Krakowu, Londonu, Budimpešti, Bratislavi, Strasbourgu i drugim europskim gradovima.

Ovaj dan se u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, obilježava na lokaciji romskog groblja Uštica pored Jasenovca te novoizgrađenog Romskog memorijalnog centra Uštica. 

Ovogodišnje obilježavanje predviđeno je za ponedjeljak, 2. kolovoza s početkom u 10:00 sati na romskom groblju Uštica.

Sve zainteresirane građane koji žele prisustvovati komemoraciji u Uštici ovim putem se poziva da se prijave putem e-maila na kalisara@kalisara.hr. 

Organizirani besplatni prijevoz biti će omogućen za dio sudionika komemoracije u suradnji s Vijećima i predstavnicima romske nacionalne razine na razini županija, gradova i općina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime