Otvorena vrata Europskog romskog instituta za umjetnost i kulturu u Srbiji

0
250
Foto: Facebook/Evropski Romski Institut za Umetnost i Kulturu Srbija - ERIAC Srbija

Dok je Europski romski institut za umjetnost i kulturu (ERIAC) u Berlinu proslavljao svoj prvi rođendan 2018. godine, saznao je za interes Vlade Srbije za otvaranje podružnice koja zagovara i zastupa ERIAC-ov cilj u Srbiji i pridruživanje međunarodnom političkom, socijalnom i kulturnom savezu za priznanje romskog vodstva i umjetnosti i kulture. Tada su i započeli sastanci između Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Željka Jovanovića, predsjednika Upravnog odbora ERIAC-a. Tri godine iza toga, 25. svibnja 2021. godine, ERIAC je otvoren u Beogradu.

Kako je i ERIAC Srbija naznačio na svom Facebook profilu, zbog ograničenja Covid-19, događaju je prisustvovala mala, ali značajna grupa gostiju. ERIAC Srbija je svečano otvoren u prisustvu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, zamjenika predsjednika Fondacije otvorenog društva Aleksandra Sorosa kao i ambasadora Njemačke u Srbiji Thomasa Shieba i šefa Delegacije Europske unije u Srbiji, Sema Fabrizija.

Najavljeno je kako će ERIAC Srbija od sada detaljno dokumentirati sve vidove umjetničkog i kulturnog nasljeđa i suvremenog stvaralaštva Roma i omogućavati kreativnu razmjenu između stotina romskih organizacija i pojedinaca aktivnih na polju kulture Roma u ovoj regiji kao i da će se pozicionirati kao vodeći akter u promociji kulturne uključenosti Roma u dinamičan glavni tok kulturne scene u Srbiji i regiji.

Govoreći o pokretanju, predsjednik Vučić rekao je da je otvaranje Europskog instituta za umjetnost i kulturu Roma i Romskog obrazovnog fonda u Beogradu pokazuje koliko napora Srbija ulaže u očuvanje romskog jezika i kulture, kvalitetno obrazovanje mladih i veće sudjelovanje Roma u javnom životu, borbu protiv diskriminacije i poštivanje socijalne jednakosti i ljudskih prava. Na taj način stvaramo bolju budućnost svih građana, jer bolji život Roma znači i bolji život Srbije. Uz to je najavio zapošljavanje Roma u javnoj upravi.

Moramo da razvijamo preduzetnički duh kod Roma. Na tome moramo da radimo u celoj Srbiji, kod svih građana, ali i kod Roma, da pružimo šansu mladim, talentovanim ljudima. Zaposlićemo 100 Roma u javnoj administraciji.

U istoj će se zgradi nalaziti i Romski obrazovni fond, organizacija koja radi na povećanju pristupa romske djece obrazovanju.

Romi su stoljećima pridonosili umjetničkoj i kulturnoj baštini u Srbiji i cijeloj regiji. Ipak, ti ​​su doprinosi često ostali nevidljivi. Osnivanje prve podružnice ERIAC-a povijesna je prekretnica. Otvara put ERIAC-u u Srbiji da postane vodeći dionik, promičući kulturno uključivanje Roma u živu glavnu kulturnu scenu u Srbiji i regiji, izjavila je Timea Junghaus, izvršna direktorica ERIAC-a.

Uredski prostor ERIAC-a nalazi se u Beogradu, u ulici Majke Jevrosime 51. Ured i umjetnički prostor ERIAC-a zauzima ukupnu površinu od 137,5 m2, u prizemlju s odgovarajućim otvorenim prostorom pogodnim za umjetničke izložbe i događanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar
Unesite svoje ime